2019. január 21., hétfő
Ágnes

Egyéb Érd

Domonkos Bélát köszöntötték születésnapján

Csak a legszűkebb baráti társaság érkezik, mégis hatalmas tömeg tolong a nappaliban: történelmünk, irodalmunk nagyjai, a nyelvészet, a különböző tudományágak, a sportvilág jeles képviselői vannak itt, a vendégek alig férnek el. Szobrok.

Némán figyelik, ahogy az érkező ünneplők – a Szilasi házaspár, Czabaiék és a többiek – felköszöntik az alkotót, Domonkos Béla szobrászművészt nyolcvannegyedik születésnapján.


Történelmünk, irodalmunk nagyjai, a különböző tudományágak, a sportvilág jeles képviselői – a szobrászművész néhány alkotása a nappaliban

Oklevelek, plakettek, tervek az asztalon, köztük csinált helyet a házigazda az ünnepi tortának és a pezsgőspoharaknak. A köszöntések, üdvözlések, az IRKA-elnök Daróci Lajosné verse után a szobrászművész – természetesen – terveiről beszélt, hiszen neki erre alkalom az ünnep. Mint elmondta: híres természettudósok és természetbarátok; Kaán Károly, Kittenberger Kálmán, Herman Ottó, Fekete István domborművét helyezné el a Czabai-kert őstölgyesében faoszlopon.

A gazdag életpálya néhány dokumentuma

Domonkos Béla egyéves kora óta él Érden, ismer mindenkit, végigélte a város egész történelmét, együtt lélegzik a településsel. Nehéz családi körülmények közül indult, így képezte magát autodidakta módon szobrászművésszé. Mesterének Pátzay Pált tekinti. Szobrai országszerte megtalálhatók Széchenyi Istvántól kezdve Horthy Miklóson vagy Mindszenthy Józsefen keresztül Antall Józsefig. Érdi köztéri szobrai közül kiemelkedik Bogner Mária Margit síremlékének szobra, a II. világháború elhurcoltjainak emlékműve és a Magyar Földrajzi Múzeum kertjében Balázs Dénes múzeumalapító geográfus-utazó szobra – de megmintázta a város két másik kulturális intézményének névadóját, Csuka Zoltánt és Szepes Gyulát is.


A felköszöntők között az ünnepelt: (balról) Czabai Balázs, Domonkos Béla és Szilasi Imre   Fotók: Daróci Lajosné

A magyar örökség díjas szobrászművészre, Domonkos Gyulára, Érd díszpolgárára méltán büszke a város.

Kapcsolódó Cikkek

  • Ön is segíthet a beteg édesapán!

    Ön is segíthet a beteg édesapán!

    Tomek Zoltán élete csatáját vívja. Ismét. A Nyíregyháza Spartacus szurkolójának megsegítésére árverés indult: egy olyan Szpari felsőre lehet licitálni, melyet válogatott labdarúgók írtak alá – olvasható a nyíregyházi focicsapat hivatalos facebook oldalán.

  • Kibérelhető a civil ház

    Kibérelhető a civil ház

    Megújult a kerületi önkormányzat Civilháza – volt Corvini Domini épülete – a Táncsics utca 10. szám alatt. A felújítás költsége közel 35 millió forint. Az épület felújítása kívül-belül a Kerületgazda Szolgáltató Szervezet munkáját dicséri.