EUR: 316,40 Ft
CHF: 281,87 Ft
2019. március 24., vasárnap
Gábor, Karina

Belföld

Dömötör Csaba: csak a kormánypártokra számíthatnak az emberek

Ha valaki szeretne fellépni a betelepítések és az illegális bevándorlás ellen, csak a kormányra és a kormánypártokra számíthat – mondta a Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára vasárnap a Kossuth rádióban.

Dömötör Csaba a Vasárnapi újság című műsorban kifejtette: a jelenlegi brüsszeli tervek szerint Magyarországra még az idén tízezer bevándorlót telepítenének, ami a rákövetkező években a családegyesítéseket figyelembe véve a százezres nagyságrendet is elérheti. Ezek a tervek kötelező kvótáról szólnak, felső létszámküszöb nélkül; ez az, amire a kormány már a népszavazási kampány idején igyekezett felhívni a figyelmet, s amit az ellenzék megpróbált letagadni – tette hozzá az államtitkár.


Hangsúlyozta: az elmúlt években, hónapokban gyakorlatilag mindegyik ellenzéki párt – különböző módokon – támogatta a betelepítési programot. Mint mondta, “egyszerű a kép”: az ellenzék betelepítés- és bevándorláspárti álláspontot visz, míg a magyar kormány minden létező eszközzel fellép a bevándorlás ellen.

Az államtitkár elmondása szerint azért aktuális a kérdés, mert a következő hetekben, hónapokban akarnak végleges döntést hozni a betelepítési kvótáról. Emlékeztetett: az Európai Parlament már döntött a kötelező kvótáról, az Európai Bizottság is ezt akarja, a harmadik fő európai uniós intézményben, a tanácsban pedig most akarják “ráütni a pecsétet a kötelező kvótára”. Nyíltan meg is üzenték, hogy végleges döntést akarnak, ha kell, a visegrádi országok “feje fölött” is. Ezt elfogadhatatlannak nevezte Dömötör Csaba, s leszögezte: nem fognak engedni a nyomásgyakorlásnak.


A sorsdöntő tárgyalások most jönnek – hívta fel a figyelmet az államtitkár, hangsúlyozva: április 8-án az dől el, hogy lesz-e betelepítés vagy sikerül ezt megakadályozni.

Kapcsolódó Cikkek

  • Orbán Viktor fogadta a horvát államfőt

    Orbán Viktor fogadta a horvát államfőt

    Munkavacsorán fogadta Kolinda Grabar-Kitarovic horvát köztársasági elnököt Orbán Viktor miniszterelnök szombat este Budapesten, a Karmelita kolostorban – tájékoztatta az MTI-t Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóirodát vezető helyettes államtitkár.

  • 210 tonnával csökkentik műanyag-felhasználását

    210 tonnával csökkentik műanyag-felhasználását

    A Lidl Magyarország a már bejelentett intézkedések mellett további 210 tonnával csökkenti a műanyag-felhasználását az év végéig a saját márkás ásványvizek PET-palackjainak súlycsökkentésével, továbbá műanyagcsomagolásának visszaszorításával – tájékoztatta az áruházlánc pénteken az MTI-t.