2019. március 18., hétfő
Sándor, Ede

Egyéb Zalaegerszeg

Drog Stop: kábítószerügyi szakmai napot tartottak Zalaegerszegen

Marihuána, hasis, heroin, ecstasy – csak néhány példa a hazánkban jól ismert kábítószerek listájáról. Sajnos ezek mindegyike Zalaegerszegen is elérhető, ezért határozott fellépésre van szükség – hangzott el a rendezvényen.

– Érdekes világban élünk, a fiatalok egyedül vannak, bezárkóznak, nincs kivel beszélgetniük, ezért beszorulnak a szobájukba, ahol az interneten keresztül rengeteg információhoz jutnak, ha megoldást keresnek az őket érintő különböző magánéleti, családi, iskolai, baráti problémákra. Ha azt a mintát látják, hogy a gondokra a kábítószer lehet a megoldás, akkor a tapasztalatok szerint ahhoz fognak nyúlni. Arra keressük a lehetőségeket, hogy mindettől eltérítsük őket – fogalmazott Major Zsolt, a Kábítószerügyi Egyeztető Fórum (KFE) társelnöke. 2001 januárjában fogadta el a zalaegerszegi közgyűlés a város kábítószer-ellenes stratégiáját, amelyet a Kábítószerügyi Egyeztető Fórum készített elő, és a szociális, egészségügyi, oktatási, valamint rendészeti szervek hoztak létre azért, hogy együtt tudjanak működni a megelőzésben. Változások mindig vannak a szerekben és a fogyasztók nagyságrendjében, ezért van szükség konferenciákra, hogy tisztán lássunk, mekkora problémával nézünk szembe, tudjunk egymástól segítséget kérni – tette hozzá a társelnök.


– Különösen veszélyeztetett a 18 év alatti korosztály, általában ők használják az úgynevezett dizájnerdrogokat, amely szerek olcsók és máshogy hatnak, mint a klasszikus drogok. 2009 óta emelkedett a serkentő kábítószerek száma, könnyen hozzáférhetők akár az interneten is, ugyanakkor rendkívül károsak. Könnyű rendelni, sőt vannak olyan fizetőeszközök, amelyek az úgynevezett „dark” weben követhetetlenné teszik a pénzmozgást, a cserekereskedelem tehát szinte láthatatlanul történhet. Mivel a dizájnerdrogok összetétele nem ismert, akár egyetlen használat is halált okozhat! Azt látjuk, hogy a fiatalok új, szintetikus szereket próbálnak ki, amelyekről nagyon keveset tudunk, máshogy hatnak, mint a klasszikus szerek, rengeteg testi és pszichés problémát okoznak, nagyon nehéz leszokni róluk – mondta el dr. Szemelyácz János addiktológus szakorvos. Hozzátette, orvosként sokszor látta, hogy leszokáskor a drog által indikált pszichózis is nagyon gyakori, a beteg nincsen képben, dezorientálttá, agresszívvé válik. Sajnos a dizájnerdrogosokat nagyon nehéz kezelni, a klasszikus drogoknál ismertebbek a kezelési eljárások.

Az egyetlen megoldás tehát a megelőzés. A szakmai nap zárszava az volt, hogy az ifjúságvédelemmel foglalkozóknak össze kell fogniuk annak érdekében, hogy a kábítószer-fogyasztás visszaszoruljon. És bizony szükség van a családon belüli szülői figyelemre!


Címkék

Kapcsolódó Cikkek

 • Európai szaktekintélyek körében

  Európai szaktekintélyek körében

  Prof. Dr. Szécsi Gábor tanszékvezető egyetemi tanárt, a Pécsi Tudományegyetem Kultúratudományi, Pedagógusképző és Vidékfejlesztési Karának dékánját március 2-án Salzburgban beiktatták az Európai Tudományos és Művészeti Akadémia (EASA) tagjai közé.

 • Nem kell rongálni a Mecseket!

  Nem kell rongálni a Mecseket!

  Több százezres kárt tettek a Mecsekben azok a kirándulók, akik az erdei műtárgyakat dobták tűzre, ha épp szalonnázni volt kedvük. Ezt elégelték meg a Biokom emberei és álltak elő egy remek ötlettel.

 • A győzelem lesz a cél a First Fielden

  A győzelem lesz a cél a First Fielden

  Amerikában nem is olyan nagyon régen, a Super Bowl-lal befejeződött az ott oly nagyon népszerű amerikai futball bajnoksága, míg Magyarországon e honban rövidesen elkezdődik a verseny.