EUR: 314,25 Ft
CHF: 277,39 Ft
2019. március 21., csütörtök
Benedek

Egyéb Sopron

Dühöngő ifjúság

John Osborne Dühöngő ifjúság című színpadi játékát tekinthették meg a nézők az elmúlt napokban a Soproni Petőfi Színházban. Az előadás érdekessége, hogy Eperjes Károly Kossuth-díjas színművész együtt szerepel kaposvári tanítványaival.

A darab sok-sok mondanivalóval szolgál a mai fiatalságnak is
Fotó: Soproni Petőfi Színház

A Soproni Petőfi Színház, a Kaposvári Egyetem Művészeti Kara és a balatonfüredi Kisfaludy Színház koprodukciója azzal a különlegességgel szolgált, hogy a jövő színészei együtt léptek színpadra osztályvezető tanárukkal, Eperjes Károllyal. A színművész az osztályából már elhozott hat fiatalt Sopronba, ők a Hyppolit, a lakáj című nagy sikerű produkcióban mutatkoztak be a leghűségesebb város közönsége előtt.

– Ez a darab rendkívül aktuális, ugyanis még mindig ott tartunk, ahol az ötvenes években. Azaz az ifjúság még mindig keresi az identitását, csak ez már több, mint dühöngés. Nagyon nagy amplitúdókat élnek meg a fiatalok, olyan érzelmeket, amilyeneket talán még sohasem – mondta Eperjes Károly a sonline.hu portálnak.
Kéri Kitty rendező úgy fogalmazott, hogy egy olyan korszakba csöppenünk, amikor már túl vagyunk a második világháborún, és az új generációnak nem jutottak úgymond „nagy ügyek”, „feláldozzuk magunkat a középszerűség oltárán”. Ez egy ma is nagyon aktuális kijelentés.


John Osborne darabjának eredeti címe – Nézz vissza haraggal – nem véletlen. Szinte felszólítás a mindenkori fiataloknak, hogy ne kövessék az ősök felületes, üres, a merev formákhoz túlságosan ragaszkodó életvitelét.

Kapcsolódó Cikkek

 • Termékeny tavasz az állatkertben

  Termékeny tavasz az állatkertben

  Utódokat nevelnek a tanyaházi juhok, megszülettek az első kecskegidák, és a kengurukölyök is rendszeresen kidugja fejét anyja erszényéből.

 • Teljesen megújul a Sas út

  Teljesen megújul a Sas út

  A beruházás alapján 780 méteres szakasz újul meg, emellett 830 méter hosszú kerékpárút épül, amely csatlakozik az észak-déli hálózatba.

 • Pro Urbe díjat kapott Ormos Zsuzsanna

  Pro Urbe díjat kapott Ormos Zsuzsanna

  Ormos Zsuzsanna pedagógus, képzőművész kapta Hódmezővásárhely önkormányzatának Pro Urbe-díját. Az elismerést teljes egyetértésben ítélte oda a kitüntetett négy évtizeden át zajló munkájáért a város vezetése és a képviselő-testület.