EUR: 322,64 Ft
CHF: 286,61 Ft
2019. január 16., szerda
Gusztáv

Egyéb Szombathely

„Egy szó, egy mosoly, egy kézmozdulat is lehet eredmény”

Sokat köszönhetnek neki a fogyatékkal élő gyerekek és családjaik. Egész pályafutása alatt a fejlesztőmunka tökéletesítésére, a speciális nevelési igényű gyerekek tanítására, közérzetük javítására törekedett, végtelen hivatástudattal és elköteleződéssel.

Nélküle nem lenne korai fejlesztés Szombathelyen. Az Aranyhíd Központ nyugdíjas igazgatója súlyos betegsége ellenére is folytatja küldetését az értelmileg akadályozottakkal foglalkozó Napsugár Klubban.


Horváth Róbert nélkül ma nem lenne korai fejlesztő Szombathelyen Fotó: szombathely.hu

– A tanári pályán belüli talán legnehezebb területet, a gyógypedagógiát választotta. Mi vonzotta benne?

– Szombathelyre jártam tanító szakra, amikor a második évben István Lajos professzor jött előadást tartani. A hemofíliás (vérzékenységben szenvedő) gyerekekről beszélt, akik kezelésük ideje alatt 3-4 hónapot is eltöltenek a kórház falai között. Megkérdezte, lenne-e kedve néhányunknak bejárni hozzájuk, és tanítani őket. Én is jelentkeztem, így kezdődött. Nagyon szerettem csinálni, aranyosak voltak a gyerekek, és már akkor gondolkodtam, hogy valami hasonlóval szeretnék foglalkozni. Diploma után a kisegítő iskolába kerültünk egy évfolyamtársnőmmel. Az igazgató nagyon kedvesen beszélt velünk, mondta, hogy még nem tudjuk, mire vállalkozunk, de ha fél év múlva már lesz róla fogalmunk, mi is az a gyógypedagógia, eldönthetjük, hogy maradunk-e. Jó szellemiségű közeg volt, megszerettük a gyerekeket, a kollégákat, az egész iskolát, így ott ragadtunk.


– Az országban harmadikként Szombathelyen jött létre Korai Fejlesztő Központ. Miért volt ez nagy dolog akkoriban?

– Minél korábban kezdünk el a gyerekekkel foglalkozni, annál hamarabb kiderülnek a hiányosságok, amelyek speciális terápiákkal, fejlesztésekkel részben leküzdhetők. Egy olyan központot szerettünk volna létrehozni, amely ennek megfelel. Alakult egy munkacsoport, kigondoltuk, milyen szakemberekre lenne szükség. A városvezetés is a terv mellé állt, pályázati lehetőséget kerestek, és találtak, így 1995. október 1-jén megkezdhette működését a központ. Ez óriási dolog volt, a pályázati anyagunk szinte betűről betűre megvalósult. Mindenféle fejlesztőtevékenységet biztosítani tudtunk, a buszoktól az uszodáig minden adott volt. Remek szakmai műhely alakult ki, és büszke vagyok rá, hogy nagyon sok gyereken segítettünk.

Minél korábban elkezdnek foglalkozni a gyermekkel, annál jobb Fotó: Aranyhíd NOIK

– A sérült gyermekekkel való foglalkozás hamar felemésztheti a lelkierő-tartalékokat. Hogyan lehetett ezt bírni?

– Ha velük együtt sírunk, azzal nem segítünk. Az a dolgunk, hogy megtaláljuk a fejlesztés lehetőségeit, az eszközöket, amikbe kapaszkodhatunk. Sokszor már egy kimondott szó, egy mosoly vagy egy kézmozdulat is siker. Rendkívüli módon kötődtem ezekhez a gyerekekhez, de ez a szoros kapcsolat kellett is ahhoz, hogy észrevegyem a jelzéseiket, reakcióikat. Mindig arra törekedtem, hogy a halmozottan sérült gyerekek ellátása valamilyen módon fejlődjön, emberségesebb legyen. Segíteni a kommunikációjukat, javítani a közérzetüket, bevonni őket a tevékenységeinkbe, hogy jókedvük legyen. Nagyon jó érzés volt, ha tudtam segíteni. A betegségem miatt nehezen tudok kimozdulni, de a hivatásomtól nem szakadtam el teljesen. Öröm látni, hogy a Napsugár Klubban a fiatalok és szüleik mennyire ragaszkodnak hozzánk, immár harminc éve. Ez megmaradt, és csináljuk, amíg bírjuk.

Kapcsolódó Cikkek

 • Hurrá, havas új év!

  Hurrá, havas új év!

  Havazással köszöntött be az új év első hétvégéje. A Normafán és a budai hegyekben megjelentek a környéken élő családok, előkerültek a szánkók és a csúszkák, de volt, aki egyszerűen túrázni ment fel a hegyekbe, hogy a csodálatos tájban gyönyörködve tegyen kirándulást.

 • Jégtáncoljunk!

  Jégtáncoljunk!

  Egészen február végéig várja a téli sportok kedvelőit Csepel jégpályája a Szent Imre téren, amelyet a Magyar Országos Korcsolyázó Szövetség Team Passion jégtáncszakosztálya tagjainak produkciójával nyitottak meg.

 • Sziesztakorizás

  Sziesztakorizás

  Február végéig várja a jégkorcsolyapálya a Szieszta Pontra látogató kicsiket és nagyokat. A téli sportot kedvelő kerületi lakosok hétfőtől vasárnapig 8–14 óráig, valamint 15–20 óráig tudják használni a jégpályát.