EUR: 323,74 Ft
CHF: 287,34 Ft
2018. szeptember 21., péntek
Máté, Mirella

Egyéb Kecskemét

Egyedülállóvá válik a kecskeméti autista ellátás

Elkezdődött egy nappali ellátást biztosító telephely kialakítása Homokbányán. A projekt a Széchenyi 2020 program keretében valósul meg. Az építkezés legfőbb célja az intézményi struktúrában szervezetileg az Egészségügyi és Szociális Intézmények Igazgatósága (ESZII) által működtetett Értelmi Fogyatékosok Napközi Otthonához kapcsolódó új telephely építése Kecskeméten, 48 fő kapacitással.

Kecskemét Megyei Jogú Város Önkormányzata a TOP-6.6.2-15-KE1-2016-00001 konstrukció keretében az „Új nappali ellátást biztosító telephely kialakítása Homokbányán” című pályázaton bruttó 351 millió 78 ezer 8 száz forint vissza nem térítendő támogatást nyert. A támogatás mértéke 100 százalék, a támogató az Európai Regionális Fejlesztési Alap.


A komplexum látványterve
Fotó: hiros.hu

A pályázat keretében az Egészségügyi és Szociális Intézmények Igazgatósága (ESZII) által működtetett Értelmi Fogyatékosok Napközi Otthonához kapcsolódó új telephely 48 fő kapacitással Kecskemét Homokbánya városrészében épül fel. A majdani létesítmény mellett jelenleg épül a négycsoportos (Katica) bölcsőde.

A projekt keretében elkészül a Homokbánya területén (Kecskemét, Agyag utca – Homokbánya, hrsz.: 21927) egy új, mintegy 790 négyzetméter hasznos alapterületű, földszintes, két önálló rendeltetési egységet magában foglaló épület, amelynek egyik részében fogyatékos személyek (24 fő), másik részében pedig autizmussal élő fiatal felnőttek (24 fő) nappali ellátása történik.


A tervezett fejlesztés lényegesen túlmutat az értelmi fogyatékosok nappali ellátásának kapacitásbővítésén, hiszen egy olyan, az országban egyedülálló szociális ellátási innováció jöhet létre, amelynek keretében az autizmussal élők ellátása az óvodától a nappali szociális ellátásig – az autizmus kezeléséhez kapcsolódó specifikus feltételrendszernek köszönhetően – biztosított.

A tervezett fejlesztés nyomán az országban egyedülálló szociális ellátási innováció jöhet létre
Fotó: hiros.hu

A projekt kiemelt célja az autizmussal élők speciális szükségleteit figyelembe vevő, ugyanakkor társadalmi integrációjukat az intézményen belül és azon kívül is biztosítani képes nappali ellátási forma kialakítása, amely hozzájárul ahhoz, hogy az autista fiatalok családjuk körében élhessenek, ugyanakkor a speciális ellátáshoz, segítséghez akadálytalanul hozzájuthassanak, így biztosítva Kecskeméten a szolgáltatásokhoz való egyenlő hozzáférést és az egyenlő bánásmódot.

A tervezett beruházás közvetett célja, hogy a projektgazda az érintett családok terheinek csökkentése mellett a városban korábban nem tapasztalt mértékű munkaerőhiány csökkentéséhez is hozzájáruljon a – fiatal, értelmi sérült családtagok ellátásának szervezeti, intézményi hiányosságai miatt inaktívvá vált – szülők munkaerőpiaci reintegrációjával.

A kivitelezést a Horváth Építőmester Zrt. végzi, amellyel 2017. december 14-én kötötték meg a szerződést. A munkálatok várhatóan még az idén befejeződnek, a projekt tervezett zárása 2019. április 30.

Kapcsolódó Cikkek

 • Meghalt Kulcsár Győző, a nemzet sportolója

  Meghalt Kulcsár Győző, a nemzet sportolója

  Szerda este hetvenhét éves korában elhunyt Kulcsár Győző négyszeres olimpiai bajnok párbajtőröző. Csapatban háromszoros világbajnok, továbbá két világbajnoki ezüst- és négy bronzérem tulajdonosa, valamint többszörös országos bajnok.

 • Egy elfelejtett hadjárat története

  Egy elfelejtett hadjárat története

  1968. augusztus 20-áról 21-ére virradó éjszaka a Varsói szerződés négy tagállama – Szovjetunió, Lengyelország, Bulgária és Magyarország – megszállta a szintén szövetséges Csehszlovákia területét.

 • Fesztivál fesztivál hátán

  Fesztivál fesztivál hátán

  Javában dübörög a Jameson CineFest nemzetközi filmfesztivál, de a muzsika kedvelői sem unatkoznak ebben az időszakban. Múlt hétvégén zajlott az Utcazenei Fesztivál, ahol élő zenés programokkal várták az érdeklődőket, és ahol többek között a Vahúr csodát lát együttes szórakoztatta a közönséget.

 • Gondolatmegállóban várhatunk a buszra

  Gondolatmegállóban várhatunk a buszra

  Gondolatmegállót avattak a Horváth-kertben, az Alagút utca–Attila utca sarkánál. A Budavári Önkormányzat által megvalósított megálló falain kerületi írók, költők, művészek Krisztinavárosról írt idézetei olvashatók, amelyeket diákok küldtek be egy ebből a célból kiírt pályázatra.