2019. április 18., csütörtök
Andrea, Ilma

Egyéb Miskolc

Egyenes út a szlovák határig

Megkezdődött a Miskolc–Kassa közötti autópálya magyarországi szakaszának építése. Az 57 kilométer hosszú gyorsforgalmi út 2021 harmadik negyedévére készülhet el.

A múlt heti alapkőletétellel megkezdődött a Miskolc–Kassa közötti autópálya magyarországi szakaszának építése. A borsodi megyeszékhelyet a magyar–szlovák határon lévő Tornyosnémetivel összekötő, 57 kilométer hosszúságú gyorsforgalmi út – uniós és hazai forrásból, nettó 179,3 milliárd forintból – várhatóan 2021 harmadik negyedévére készül el.


A Sajópálfala határában megtartott rendezvényen Homolya Róbert közlekedéspolitikáért felelős államtitkár úgy fogalmazott: csaknem tíz évet kellett várni arra, hogy egy ilyen hosszúságú autópálya-szakasz alapkövét letegyék. Ez az autópálya a térség két legnagyobb városa között teremt gyors összeköttetést, és fontos a felvidéki magyarságnak is.

Az államtitkár emlékeztetett, hogy a kormány 2016-ban áttekintette a gyorsforgalmi úthálózat helyzetét, és úgy döntött, hogy 2500 milliárd forintos forrásból fejleszti ezen utakat. A terv az, hogy valamennyi magyarországi nagyvárost, megyeszékhelyet becsatoljanak a gyorsforgalmi úthálózatba, és valamennyi autópálya a határokig vezessen. 


A borsodi megyeszékhelyet a magyar-szlovák határon lévő Tornyosnémetivel összekötő 57 kilométer hosszúságú gyorsforgalmi út uniós és hazai forrásból épül – fotó: Facebook

 

Hörcsik Richárd, Abaúj és Zemplén, valamint Csöbör Katalin, Miskolc és körzete fideszes országgyűlési képviselője egyaránt arról szólt, hogy ez a beruházás a térség szempontjából kiemelt jelentőségű: nő a régió versenyképessége, a közlekedés színvonala és biztonsága, javulnak az infrastrukturális feltételek.

Az M30-as autópálya az M3-as autópályát Miskolccal összekötő gyorsforgalmi út, ezt építik tovább a magyar–szlovák határ felé. Kassától a határig már korábban elkészült az autópálya.

Az M30 gyorsforgalmi út Tornyosnémeti és a magyar-szlovák határ közötti szakaszát év elején adták át
MTI Fotó: Vajda János

Pántya József, a beruházó Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. útfejlesztési igazgatója elmondta: az 57 kilométeres, kétszer kétsávos, óránként 130 kilométeres sebességre tervezett autópálya három szakaszra bontva készül el, Miskolc és Szikszó, Szikszó és Encs, valamint Encs és Tornyosnémeti között. Az autópályával együtt számos csomópont, felül- és aluljáró, híd, illetve pihenőhely épül meg.

Orbán Viktor miniszterelnök 2015 áprilisában, a Modern Városok Program keretében tartott miskolci tájékoztatóján jelentette be az út megépítését.

Kapcsolódó Cikkek

 • Ünnep könyvekkel

  Ünnep könyvekkel

  Könyvkereső játék előzte meg Belváros közösségi könyvtárának megnyitását – ebben örömmel vettek részt a kerületben élők.

 • Nemcsak ütni tudnak, hanem ásni is

  Nemcsak ütni tudnak, hanem ásni is

  A női NB II-es röplabdabajnokság legutóbbi fordulójában, a Közép csoportban ötszettes küzdelmes mérkőzésen győzött a Delta RSE Érd a Közgáz vendégeként.

 • Megidézték az eszkimó kultúrát

  Megidézték az eszkimó kultúrát

  Fából tárgyat kalákából! Igen! Sőt, a Cserepesházban zajló Családi Barkács Körben még az eszkimó kultúrát is próbálták megidézni akkor, amikor fából készítettek játékokat.