2019. március 26., kedd
Emánuel

Külföld

Egyiptomban a robbanószerért halálbüntetés járhat

Jóváhagyta az egyiptomi parlament a kormány által előterjesztett törvényjavaslatot, amelynek értelmében halálbüntetéssel sújtandó az, akiről bebizonyosodik, hogy az általa előállított robbanószert terrorizmussal kapcsolatos bűncselekményben használták fel – jelentette szerdán az egyiptomi állami televízió.

A bomba vagy robbanószer birtoklása, behozatala vagy előállítása 25 év börtönbüntetéssel, azok felhasználása terrorizmussal kapcsolatos bűncselekményekben pedig halálbüntetéssel sújtandó – áll a törvényjavaslatban.


Az egyiptomi büntető törvénykönyv börtönbüntetés kiszabását írja elő azokra, akik nem jelentik a hatóságoknak azt, ha megtudják, hogy valaki robbanószerhez jut illegálisan. Bár a kormány javaslatában kizárta volna a börtönbüntetés terhe alól a robbanószerrel rendelkező gyanúsított családtagjait – még abban az esetben is, ha tudnak róla, de erről nem tájékoztatják a hatóságokat -, a parlament elutasította ezt a javaslatot.

Az intézkedés vitát robbantott ki a törvényhozók között, egyesek például “csaknem alkotmányellenesnek” minősítették azt. Ali Abdul-Aal parlamenti elnök azonban védelmébe vette a lépést, kijelentve: számos bűncselekményt a családtagok titkolnak el.

Egyiptomban, azon belül is főleg a Sínai-félszigeten azóta szaporodtak el a terrorcselekmények, hogy a mára már betiltott Muzulmán Testvériséghez tartozó, demokratikusan megválasztott Mohamed Murszi államfőt 2013-ban a hadsereg elmozdította a hatalomból. A térségben ezt követően fegyveres harcot indító iszlamista szervezet 2014-ben hűséget fogadott az Iszlám Államnak, felvette a Vilájat Sínai (Sínai Tartomány) nevet, és támadásaiban azóta több száz egyiptomi katonával és rendőrrel végzett. A biztonsági erők tagjai mellett az ország lakosságának mintegy 10 százalékát kitevő koptok is több véres merénylet célpontjai voltak Egyiptomban a közelmúltban.

Kapcsolódó Cikkek