EUR: 321,33 Ft
CHF: 284,66 Ft
2019. január 16., szerda
Gusztáv

Egyéb Eger

Egymilliárdos fejlesztés a kórházban

Ebben az évben több mint egymilliárd forintból fejlesztik a Markhot Ferenc Kórházat. Az uniós és állami támogatások mellett az intézmény jelentős saját forrást, 200 millió forint feletti összeget használ fel a betegellátás feltételeinek javítására. Az infrastrukturális fejlesztések mellett kiemelt bérrendezést is végrehajtott a kórház. A kötelező béremelésen túl saját forrásból további béremelésről is döntött, s az országban elsőként megszüntette az egészségügyi és az egészségügyben dolgozók közötti bérfeszültséget.

A Markhot Ferenc Kórházban januárban fejeződött be a napelemes rendszer kiépítése. A 138 millió forintos uniós projekt jelentős energia- és ezáltal költségmegtakarítást eredményez a kórház számára. A kórház 160 millió forint saját forrásból a teljes lapostető-rendszert átépítette, ezzel megszüntette a már krónikus problémává vált beázásokat.


Négyszázmillióból újul meg a nővérszálló. Várhatóan központi ÁEEK-projektként ősszel elindul a külső felújítást és szigetelést kapott nővérszálló belső felújítása, amely 470 millió forintos uniós forrásból valósul meg, továbbá elkezdődött a kórházban, szintén uniós forrásból, a 200 millió forintba kerülő skill labor kialakítása, amely hiányt pótol az oktatókórházban. Ugyanis az orvosok és szakdolgozók számára a gyakorlati képzéshez olyan demonstrációs bázist hoz létre, amely nagymértékben segíti a képzéseket. A képzésekben részt vevők itt tudják gyakorolni az invazív és noninvazív beavatkozásokat és az ápolási, szakápolási feladatokat.

Már most is látványos a változás

A jövőbe mutató fejlesztési folyamatok sem állnak le, zajlanak a helikopter-leszálló és az irgalmas rendi kórház épülete nyílászárócseréinek tervezési munkálatai.


A több mint egymilliárdos fejlesztés mellett a kiegyensúlyozottan gazdálkodó egri kórház kiemelt bérrendezést hajtott végre. A kötelező béremelésen túl saját forrásból további béremelésről is döntött. Ezen intézkedés két munkatársi csoport számára biztosít többletkeresetet, és egyben megszünteti az ágazaton belüli bérfeszültséget. Az intézmény a 2018. január 1-jétől hatályos minimálbér- és garantált bérminimum-emelést a már korábban megítélt és rendszeresen folyósított munkáltatói döntésen alapuló illetmények megtartásával hajtotta végre. Ezen intézkedés 332 egészségügyi dolgozó (ápoló, asszisztens, műtősnő) és az egészségügyben dolgozó (gazdasági, műszaki, élelmezési, üzemfenntartási, takarítói területeken dolgozó) 129 munkatársat érint.

A béremelés részeként a kórház egészségügyben dolgozó 219 munkatársának alapilletményét a 2017. novemberi egészségügyi szakdolgozói bértábla minimumszintjére emelte fel (megtartva a már korábban megítélt és rendszeresen folyósított munkáltatói döntésen alapuló illetményeket). Ezzel az országban elsőként az egri Markhot Ferenc Kórházban oldódott meg az évek óta húzódó, az egészségügyi dolgozók és az egészségügyben dolgozó munkatársak közötti bérfeszültség.

Kapcsolódó Cikkek

 • Hurrá, havas új év!

  Hurrá, havas új év!

  Havazással köszöntött be az új év első hétvégéje. A Normafán és a budai hegyekben megjelentek a környéken élő családok, előkerültek a szánkók és a csúszkák, de volt, aki egyszerűen túrázni ment fel a hegyekbe, hogy a csodálatos tájban gyönyörködve tegyen kirándulást.

 • Jégtáncoljunk!

  Jégtáncoljunk!

  Egészen február végéig várja a téli sportok kedvelőit Csepel jégpályája a Szent Imre téren, amelyet a Magyar Országos Korcsolyázó Szövetség Team Passion jégtáncszakosztálya tagjainak produkciójával nyitottak meg.

 • Sziesztakorizás

  Sziesztakorizás

  Február végéig várja a jégkorcsolyapálya a Szieszta Pontra látogató kicsiket és nagyokat. A téli sportot kedvelő kerületi lakosok hétfőtől vasárnapig 8–14 óráig, valamint 15–20 óráig tudják használni a jégpályát.