EUR: 315,87 Ft
CHF: 281,22 Ft
2019. március 26., kedd
Emánuel

Külföld

Egyre nagyobb a vita Franciaországban a terrorizmus elleni harcról

Egyre nagyobb belpolitikai vita alakul ki a terrorizmus elleni küzdelemről Franciaországban – mondta el Magyar Ágnes Zsófia Franciaország-szakértő az M1 aktuális csatorna csütörtöki műsorában.

A szakértő a pénteki dél-franciaországi Carcassonne közelében fekvő Trebes szupermarketjében történt terrortámadásra adott politikai reakciót hozta példának. Azt mondta, hogy az esettel kapcsolatban még a kormányban sem jutottak konszenzusra, különböző nyilatkozatok jelentek meg, még Emmanuel Macron elnök is tagadta először, hogy iszlám hátterű a támadás, ezt csak a későbbiekben ismerték be.


Kitért arra is, hogy a francia republikánusok és a szélsőjobboldali tömörülések szerint a radikalizálódott emberek esetleges fogva tartásáról vagy új jogintézmény felállításáról kellene intézkedni azért, hogy jobban ki tudják szűrni a terrorcselekményeket. Ettől azonban elhatárolódik az egész kormány – tette hozzá.

Pénteken egy 26 éves, marokkói származású carcassonne-i férfi túszokat ejtett, három embert megölt, tizenhatot megsebesített. A rendőrök néhány órával később megölték a túszejtőt.


További cikkek:

Kapcsolódó Cikkek

 • Kizárás fenyegeti az LMP-t

  Kizárás fenyegeti az LMP-t

  Mivel a Jobbikkal karöltve támogatja az LMP Mirkóczki Ádám és Puzsér Róbert indulását is az őszi helyhatósági választásokon, akár az LMP kizárása is szóba jöhet a pártot magába foglaló EP-pártszövetségnél, az Európai Zöld Pártnál, mivel Philippe Lamberts frakció-szóvivő korábban úgy nyilatkozott: az LMP és a Jobbik szövetsége elfogadhatatlan.

 • Egy azték uralkodó sírjának nyomaira bukkanhattak Mexikóban

  Egy azték uralkodó sírjának nyomaira bukkanhattak Mexikóban

  Egy azték uralkodó sírhelyét jelölhetik azok az áldozati ajándékok, köztük egy gazdagon díszített, harcosnak öltöztetett jaguár és egy fiatal fiú maradványai, amelyeket a mexikóvárosi Templo Mayor (nagy templom) romjainál tártak fel a régészek.

 • A Hamász célpontjait bombázza az izraeli hadsereg a Gázai övezetben

  A Hamász célpontjait bombázza az izraeli hadsereg a Gázai övezetben

  Az izraeli hadsereg hétfőn megkezdte a radikális palesztin szervezet, a Hamász állásainak bombázását a Gázai övezetben, miután egy a palesztin területről kilőtt rakéta eltalált egy lakóházat Tel-Aviv térségében – jelentették a hadseregre hivatkozva a hírügynökségek.