EUR: 317,60 Ft
CHF: 280,86 Ft
2019. január 19., szombat
Sára, Márió

Egyéb I.kerület

Együttműködik Budavár a Szent Ferenccel

Támogatási szerződést írt alá a Budapesti Szent Ferenc Kórházzal Budavár önkormányzata. A jövőben az itt lakók igénybe vehetik a II. kerületben található egyházi kórház legtöbb szolgáltatását, emellett a budaváriak számára is elérhetővé válik a kórház otthonápolási képzése, ahol az intézmény szakemberei otthon elvégezhető ápolási technikákat tanítanak. A képzéshez kapcsolódóan ingyenesen elérhetők egyes otthonápolási segédeszközök, amelyekkel megkönnyíthető a hozzátartozók ellátása.

Az I. kerületi Egészségügyi Szolgálat és a kórház együttműködésével az itt élők a Budapesti Szent Ferenc Kórházban is gyógyulhatnak: az intézmény szabad kapacitásai terhére, illetve családorvosi vagy szakorvosi igény esetén igénybe vehetik fekvőosztályait és járóbeteg-ellátását. A kerület lakosait továbbá a kórház évi kétszeri szűréseire is várják. Mind a fekvő- és járóbeteg-ellátás, mind a szűrés a kardiológiai és belgyógyászati-diabetológiai szakterületre vonatkozik.


A kerületben kétezer 80 év feletti ember él. Az együttműködésben ugyancsak szereplő otthonápolási képzés elérhetővé tétele e gondoskodás egy újabb eszköze: a képzés a krónikusan beteg, otthonukban ápolt betegek hozzátartozóit készíti fel olyan alapvető, szakképzettséget nem igénylő műveletekre, amelyek segítségével egy idős embernek adott esetben nem szükséges kórházba vagy otthonba vonulnia – mivel hozzátartozói rendelkeznek azzal az alaptudással, amivel otthonápolásuk kielégítően megoldható. Az együttműködés keretében Budavár önkormányzata 5 millió forinttal támogatja a kórházat, amelyből a tervek szerint 3 defibrillátort, valamint EKG-készüléket vásárolnak. A tervek szerint Budavár idén folytatja a Maros utcai szakrendelő felújítását és korszerűsítését is. Új vérvételi helyiséget és hozzá tartozó várótermet alakítanak ki, amely a betegek kényelmét szolgálja. Nyáron pedig a Mikó utcai gyermekorvosi rendelő újul meg teljesen. A munkálatok során a rendelőt átépítik, a gépészetet kicserélik és modernizálják a technikát is. A két beruházás összesen 250 millió forintba kerül, melyet az önkormányzat saját forrásból finanszíroz.

 

 

Új szárnnyal bővül az egyházi kórház

A Szent Ferenc Kórház kormányzati támogatásból és rendi fenntartói, illetve magánadományokból 3,5 milliárd forintos fejlesztési programot indított, mely összhangban áll az Egészséges Budapestért Programmal. Ennek első lépéseként új épületszárnnyal bővül, ami lehetővé teszi a XXI. századi ellátást, valamint 40 ágyas kapacitásbővülést jelent, egyben hosszú távra meg kívánja teremteni a tüdő- és szívtranszplantált betegek jelenleg hiányterületnek számító rehabilitációs ellátását.

Kapcsolódó Cikkek

  • Ön is segíthet a beteg édesapán!

    Ön is segíthet a beteg édesapán!

    Tomek Zoltán élete csatáját vívja. Ismét. A Nyíregyháza Spartacus szurkolójának megsegítésére árverés indult: egy olyan Szpari felsőre lehet licitálni, melyet válogatott labdarúgók írtak alá – olvasható a nyíregyházi focicsapat hivatalos facebook oldalán.

  • Kibérelhető a civil ház

    Kibérelhető a civil ház

    Megújult a kerületi önkormányzat Civilháza – volt Corvini Domini épülete – a Táncsics utca 10. szám alatt. A felújítás költsége közel 35 millió forint. Az épület felújítása kívül-belül a Kerületgazda Szolgáltató Szervezet munkáját dicséri.