2019. január 22., kedd
Artúr, Vince

Egyéb Debrecen

Élen a nemzetközi elitben

Három képzési területen is a világelitben van a Debreceni Egyetem a QS World University Rankings legfrissebb tematikus ranglistája alapján.

A brit cég ezúttal olyan felsőoktatási intézményeket rangsorolt, amelyek a művészet- és bölcsészettudományok (Arts & Humanities), a mérnöki és műszaki tudományok (Engineering & Technology), az élet- és orvostudományok (Life Sciences & Medicine), a természettudományok (Natural Sciences), a társadalomtudományok és menedzsment (Social Sciences & Management) terület valamelyikén kínálnak képzési programot. A most közzétett eredmények alapján a Debreceni Egyetem három képzésben képviselteti magát a világ felsőoktatási elitjében: az élet- és orvostudományok (397.), a természettudományok (451–500.) és a bölcsészettudományok (451–500.) területén. Az orvos- és egészségtudományi képzési területen ezúttal az orvos- (251–300.), a biológus- (401–450.) és a mezőgazdasági képzés (201–250.) kapott helyet a legjobbak között.


Csernoch László tudományos rektorhelyettes az intézmény idei eredményével kapcsolatban kiemelte a bölcsészettudomány sikeres (451–500. hely) szereplését, hiszen ezt a területet az elmúlt három évben nem tudták értékelni a lista készítői, emellett az orvos- és egészségtudományi terület első alkalommal került a legjobb 400 alatti kategóriába.

– Fontos az egyetem számára a nemzetközi megmérettetés és a különböző ranglistákon való minél eredményesebb szereplés, hiszen azontúl, hogy komoly visszajelzést jelentenek a nálunk folyó oktató-, kutató- és tudományos munka színvonaláról, hírünket viszi a nagyvilágban. Talán éppen ennek köszönhető, hogy a Debreceni Egyetemen jelenleg 109 ország több mint ötezer diákja folytatja tanulmányait – mondta  Csernoch László.


A rangsor összeállításakor a lista készítői négy szempontot vesznek figyelembe: tudományos hírnév, a munkáltatók véleménye, a felsőoktatási intézményhez köthető tudományos munkák idézési gyakorisága, valamint az idézettségre utaló bibliográfiai indikátor (h-index citations).

Kapcsolódó Cikkek

  • Ön is segíthet a beteg édesapán!

    Ön is segíthet a beteg édesapán!

    Tomek Zoltán élete csatáját vívja. Ismét. A Nyíregyháza Spartacus szurkolójának megsegítésére árverés indult: egy olyan Szpari felsőre lehet licitálni, melyet válogatott labdarúgók írtak alá – olvasható a nyíregyházi focicsapat hivatalos facebook oldalán.

  • Kibérelhető a civil ház

    Kibérelhető a civil ház

    Megújult a kerületi önkormányzat Civilháza – volt Corvini Domini épülete – a Táncsics utca 10. szám alatt. A felújítás költsége közel 35 millió forint. Az épület felújítása kívül-belül a Kerületgazda Szolgáltató Szervezet munkáját dicséri.