2019. szeptember 23., hétfő
Tekla, Líviusz

Belföld

Elérhető idén a 4 százalék fölötti gazdasági bővülés

Elérhető idén a 4 százalék fölötti gazdasági bővülés – mondta Banai Péter Benő, a Nemzetgazdasági Minisztérium államháztartásért felelős államtitkára szerdán az M1 aktuális csatornán.

A nemzetgazdasági tárca szerdán tette közzé, hogy az államháztartás központi alrendszere 526,6 milliárd forint hiánnyal zárta az év első két hónapját. Az NGM közleménye szerint az idei első két hónapban a központi költségvetés hiánya 599,5 milliárd forint volt, a társadalombiztosítás pénzügyi alapjai 52,8 milliárd forintos, az elkülönített állami pénzalapok pedig 20,1 milliárd forintos többletet értek el.


Banai Péter Benő kiemelte: egyszeri tételek befolyásolták leginkább a költségvetési folyamatokat. Annak ellenére, hogy az államháztartás központi alrendszere 526,6 milliárd forint hiányt mutatott az idei év első hónapjában, a társadalombiztosítási alrendszerek és az elkülönített állami pénzalapok többletet mutattak – tette hozzá.

Az államtitkár kiemelte: az egyszeri jellegű kiadások közé tartoznak az idei uniós kifizetések, amelyek az első két hónapban 492,0 milliárd forintot tettek ki, miközben 2018. február végéig a költségvetésben mindössze mintegy 18 milliárd uniós bevétel érkezett.


Emellett idén január 1-től a jó adózók a korábbi 45 napos határidővel szemben már 30 napon belül megkapják a visszaigényelt áfát. Ez 220 milliárd forinttal magasabb kiadást jelentett a költségvetésnek az előző év azonos időszakának kifizetéséhez képest – mutatott rá Banai Péter Benő.

Az államtitkár elmondta: a büdzsé bevételi oldalán is látszik a kedvező makrogazdasági folyamatok “lenyomata”. Tavaly az év egészében 4 százalékkal bővült a magyar gazdaság, de a tavalyi utolsó negyedévben 4,2 százalékos, naptárhatástól megtisztítva pedig 4,9 százalékos volt a gazdasági növekedés, ez a kedvező folyamat befolyásolta az idei első két hónapot is – jelezte.

Kiemelte: a munkáltatók által fizetett szociális hozzájárulási adó esetében, amely az egyik legnagyobb bevételi tétel, az idei 2,5 százalékpontos tehercsökkenést követően sem mérséklődtek a központi költségvetés bevételei. Ez annak köszönhető, hogy a foglalkoztatottak száma is bővült, nőttek a bérek is, a minimálbér idei 8 százalékos, illetve a szakmunkás minimálbér 12 százalékos emelkedését követően. A béremelések hatásaként az év első két hónapjában az szja-bevételek “bő 50 milliárd forinttal” voltak magasabbak, mint az előző év azonos időszakában – emelte ki Banai Péter Benő.

Az államtitkár rámutatott: a kedvező folyamatok miatt a kormány az idei évre továbbra is 4 százalék feletti gazdasági növekedéssel számol, és azzal, hogy az uniós módszertan szerinti 2,4 százalékos hiány elérése reális cél.

További cikkek:

Kapcsolódó Cikkek

 • Epermester Pincészet – Kaland

  Epermester Pincészet – Kaland

  Tahitótfalui eperből és dánszentmiklósi cigánymeggyből készült félédes gyümölcsbor házasítás, ami 2015-ben elnyerte Az Év Legjobb Fehér Gyümölcsbora díjat.

 • Migránsokat telepítene Budapestre Karácsony

  Migránsokat telepítene Budapestre Karácsony

  Karácsony Gergely Budapest főpolgármestereként valószínűleg folytatná azt a migránsbarát politikát, amit Zugló vezetőjeként képviselt – mondta Hollik István kormányszóvivő.

 • Világsztárt fogadott Tarlós István

  Világsztárt fogadott Tarlós István

  A Budapesten forgató világsztárt, Scarlett Johanssont fogadta hivatalában Tarlós István főpolgármester és helyettese, Szalay-Bobrovniczky Alexandra.