EUR: 316,53 Ft
CHF: 281,63 Ft
2019. március 25., hétfő
Irén, Írisz

Belföld

Elértük a teljes foglalkoztatás szintjét

A foglalkoztatás megközelítette az adott körülmények között elérhető felső határát és további növekedése csak lassabb lehet – nyilatkozták az MTI-nek piaci elemzők a KSH szerdán kiadott munkaerőpiaci adataira reagálva. A munkanélküliség is nehezen csökkenthető tovább, a gazdaság gyakorlatilag elérte a teljes foglalkoztatás állapotát.

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) legfrissebb jelentése szerint a 2017. december–2018. februári időszakban a foglalkoztatottak átlagos létszáma 4 millió 441 ezer volt, 70 ezerrel több, mint egy évvel korábban. Az elsődleges munkaerőpiacon dolgozók száma 129 ezerrel nőtt, a magukat közfoglalkoztatottnak vallók száma 40 ezerrel, a külföldi telephelyen dolgozóké 20 ezerrel csökkent. A munkanélküliek átlagos létszáma az egy évvel korábbihoz képest 25 ezerrel, 178 ezerre, a munkanélküliségi ráta 0,6 százalékponttal, 3,8 százalékra csökkent.


Képzett szakemberekre továbbra is lenne szükség
Fotó: O. Jakócs Péter

Horváth András, a Takarékbank elemzője szerint az, hogy az előző negyedévi átlaghoz képest 5 ezerrel nőtt a foglalkoztatottak száma, kiugróan jó eredmény és kiemelkedően erős elsődleges munkaerőpiacra utal. A foglalkoztatás bővülésének lassulása pedig arra engedi következtetni, hogy egyre kevesebb a szakképzett, aktívan bevonható potenciális munkavállaló a magyar munkaerőpiacon.
Virovácz Péter, az ING Bank vezető elemzője is azt állapította meg, hogy a munkaerőpiac összességében tovább javul, ennek mértéke azonban trendszerűen csökken, ahogy fokozatosan közelít a teljes foglalkoztatáshoz. A vállalatok munkaerőéhsége nem látszik enyhülni, vagyis a munkaerőhiány erősödik. Az év végén a munkanélküliségi ráta 3,6 százalék körül alakulhat, ami 10 százalékos nettó béremelkedéssel párosulhat.
Nyeste Orsolya, az Erste Bank szenior makrogazdasági elemzője szerint az adatok – a felfelé ívelő hazai konjunktúrával összhangban – továbbra is a munkaerőpiac feszességét jelzik.

 

Kapcsolódó Cikkek

  • Terroristát fogtak Budapesten

    Terroristát fogtak Budapesten

    A Fővárosi Nyomozó Ügyészség és a Terrorelhárítási Központ (TEK) közös akciójának eredményeként Magyarországon fogták el az Iszlám Állam nevű terrorszervezet egyik magas rangú vezetőjét.

  • Budapestre érkezik a Vastrón

    Budapestre érkezik a Vastrón

    Az HBO világméretű #ForTheThrone kampánya folytatódik és ezúttal a Trónok harca ismertségét egy jó ügy érdekében használja fel.