2018. november 18., vasárnap
Jenő

Egyéb Debrecen

Elképesztő kardiológiai siker!

Húsz év alatt csaknem harmadára csökkent a szívinfarktusban elhunyt betegek száma – hangzott el a XXIII. Debreceni Kardiológiai Napok sajtótájékoztatóján. A Debreceni Egyetem katéteres laboratóriumában évente 600-700 akut infarktusos betegek látnak el.

– Drámaian csökkent a szívinfarktus gyakorisága a férfiak esetében az elmúlt 30-40 évben és a nőknél is csökkenés tapasztalható. A halálozási arány is drasztikusan visszaesett. Ennek eredménye már a születéskor várható élettartamban is megmutatkozik, ami hazánkban két évvel nőtt – jelentette ki Csanádi Zoltán, a Debreceni Egyetem Kardiológiai és Szívsebészeti Klinika igazgatója.


Fontos, hogy azonnal orvosi segítséget kérjünk / Fotó: Profimedia

A XXIII. Debreceni Kardiológiai Napok sajtótájékoztatóján a kongresszus elnöke elmondta: a kiemelkedő eredmény eléréséhez a legfőbb segítséget a szívkatéteres laboratóriumok országos hálózata nyújtja. – Az 1990-es években még 15 ezer ember halt meg szívinfarktusban egy év alatt, ez a szám évi 5000-6000-re csökkent – tette hozzá Édes István professzor, a kongresszus társelnöke. A Debreceni Egyetem Kardiológia és Szívsebészeti Klinika éjjel-nappal működő katéteres laboratóriumában évente mintegy 600-700 akut infarktusos pácienst látnak el a lehető legrövidebb idő alatt. Csanádi Zoltán szerint még több embert lehetne megmenteni, ha a betegek nem várnának, hanem időben hívnák a mentőt.

Több mint nyolcszázan vettek részt a konferencián
Fotó: unideb.hu

A március 3-ig tartó rendezvény kiemelt témái a koszorúér-betegség, annak diagnosztikus és terápiás vonatkozásai voltak. A Kölcsey Központban a szakma legkiválóbb képviselői, többek közt a Debreceni Egyetem szakemberei tartottak előadásokat a szakterület aktuális kérdéseiről. Egyebek mellett az újabb alvadásgátló szerekről, valamint az előző év nagy európai és amerikai kardiológuskongresszusain ismertetett legfontosabb új eredményekről és ajánlásokról. A sajtótájékoztatón bejelentették: súlyos betegségben elhunyt Czuriga István kardiológusprofesszor, a Debreceni Kardiológiai Napok alapítója, aki Édes István professzorral közösen 1995-ben hívta életre a ma már országos jelentőségű eseményt.


Kapcsolódó Cikkek

 • Rossz a menetrend!

  Rossz a menetrend!

  Egy rejtettkamerás felvétel szerint az ütemezés miatt késnek a városban közlekedő buszok.

 • Márton-napi vigadalom

  Márton-napi vigadalom

  Szekszárdon november 10-én és 11-én szervezték meg a Márton-napi rendezvényt, amelyet negyedik alkalommal rendezett meg a város.

 • Még tizennégy fellépő

  Még tizennégy fellépő

  Újabb három külföldi és tizenegy magyar zenekar fellépését jelentette be a Rockmaraton szervező csapata.