EUR: 322,18 Ft
CHF: 281,27 Ft
2018. október 17., szerda
Hedvig

Egyéb Sopron

Elkezdték az M85-ös gyorsforgalmi út építését

A Modern Városok Program részeként, ünnepélyes keretek között került sor az M85 Csorna II–Sopron–Kelet-Fertőrákos csomópont közötti autóút alapkőletételére Sopron határában. A gyorsforgalmi út csaknem 57,45 kilométer lesz Csornától Fertőrákosig.

Most már vitathatatlan tény: újabb történelmi fejlesztés indult a térségben. A munkálatok ugyan korábban elkezdődtek, az M85-ös gyorsforgalmi út hivatalos alapkőletételét nemrég tartották Sopron és Kópháza között, a 84-esnek azon a pontján, ahol a kétszer kétsávos autóút eléri majd a főutat. Az ünnepi pillanatra nagyon sok vendég érkezett.

Kétségtelen tény, hogy óriási dolog az M85-ös megépítése a térségben
Fotó: Griechisch Tamás

Firtl Mátyás kiemelte az Orbán-kormány óriási segítségét és támogatását, amely egyedüliként felismerte és segítette a Sopron számára létérdeket jelentő ügyek megvalósulását. Az országgyűlési képviselő elmondta, éppen az 1921-es népszavazás előestéjén, a 100. évforduló előtt fejeződhet be a mostani szakasz építése.
Dr. Fodor Tamás az autóút gazdasági előnyeiről szólt és emlékeztetett 2015-re, amikor a miniszterelnökkel aláírta a Modern Sopron szerződést, amelynek első pontja volt az M85-ös megépítése. A polgármester hangsúlyozta, az ország gazdasági teljesítménye tette mindezt lehetővé, hiszen hazai forrásból valósul majd meg az építkezés finanszírozása. Az autóút bekapcsolja Sopront a Budapest–Bécs gyorsforgalmi úthálózatba, és biztonságos közlekedési feltételeket teremt. Nem beszélve arról, hogy versenyelőnyt jelent a már működő cégeknek, a kis -és középvállalkozásoknak, és azoknak, amelyek újonnan települnek majd az új ipari parkba. Dr. Fodor Tamás egyúttal köszönetét fejezte ki a kormánynyak.
Barcza Attila fejlesztési tanácsnok az autóút és a turizmus kapcsolatát elemezte. A kormány 2016-ban nyilvánította kiemelt turisztikai térséggé Sopront és a Fertő-tájat, a fejlesztésekhez forrásokat biztosított. A korszerű M85-ös várhatóan nagyban hozzájárul a turizmus további fejlődéséhez. Ahhoz, hogy nemzetközi turisztikai fogadó területté is váljunk, alapfeltétel az M85-ös.

Az új autóút bekapcsolja a térséget a hazai- és nemzetközi autópálya-hálózatba
Fotó: Griechisch Tamás


Az alapkőletételen Hámori György, Kapuvár polgármestere is részt vett, és kiemelte, mekkora előnnyel jár a rábaköziek számára az autóút.

Mayer András, a NIF (Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő) Zrt. beruházási vezérigazgató-helyettese az autóút műszaki tartalma kapcsán megemlítette, hogy már tervezik a Fertőrákos csomópont–országhatár szakaszt. Ennek egyik legnagyobb kihívása a közel 700 méter hosszú Bécsi-dombi alagút lesz.

Az M85-ös számokban
A 2 x 2 sávos Csorna II–Fertőrákos közötti autóút hossza 57,45 kilométer lesz, hét, különböző szintű kereszteződéssel, negyvenöt híddal és két vadátjáróval. A tervezett sebesség maximum 110 kilométer/óra. Négy szakaszban építik meg 171 milliárd forintos összköltségből, és várhatóan 2020 negyedik negyedévében adják át.

Az alapkő jelzi: történelmi beruházás kezdődött
Fotó: Griechisch Tamás

Kapcsolódó Cikkek

 • Urmánczy szobor a Daru-dombon

  Urmánczy szobor a Daru-dombon

  Felavatták az erdélyi származású Urmánczy Nándornak állított emlékművet a csepeli Daru-dombon.  A néhai országgyűlési képviselő társaival száz éve, 1918-ban alakította meg a Székely Nemzeti Tanácsot Erdély és Magyarország területi integritásának megőrzéséért, de a Védő Ligák Szövetségének alapítása is az ő nevéhez fűződik.

 • Vége! Kivezetik a lakás-takarékpénztárak állami támogatását

  Vége! Kivezetik a lakás-takarékpénztárak állami támogatását

  Az Országgyűlés kedden kivételes eljárásban határozott a lakás-takarékpénztárak állami támogatásának kivezetéséről. A döntés nem érinti a már megkötött lakás-előtakarékossági szerződéseket, az állami támogatás a törvény hatályba lépését követően megkötött, illetve meghosszabbított szerződések esetében nem jár majd.

 • Korszerű betegfelvételi központ várja a csepelieket is

  Korszerű betegfelvételi központ várja a csepelieket is

  Mostantól korszerűsített és bővített betegfelvételi központ fogadja a Jahn Ferenc Dél-pesti Kórház és Rendelőintézet épületébe érkezőket. A fekvő- és a járóbetegek felvételének szétválasztásával gyorsabb lesz a regisztráció, és csökken a várakozási idő.