EUR: 314,48 Ft
CHF: 278,30 Ft
2019. március 22., péntek
Beáta, Izolda, Lea

Külföld

Elbúcsúztatták a franciaországi dzsihádista támadássorozat áldozatait

Edouard Philippe francia miniszterelnök és kormánya több tagjának jelenlétében búcsúztatták csütörtökön a múlt heti dél-franciaországi iszlamista támadássorozat négy áldozatát. A búcsúztatást egy nappal ezután rendezték, hogy Párizsban nemzeti megemlékezésen rótta le tiszteletét Emmanuel Macron államfő azon csendőrtiszt előtt, aki életét áldozta a túszejtésben.

A dél-franciaországi Trebes-ben, a túszejtés helyszínén rendezett megemlékezésen elsősorban a helyiek búcsúztatták a terrortámadás civil áldozatait, Jean Mazieres, Hervé Sosna és Christian Medves helyi lakosokat.


“Terroristák golyói végeztek veletek és magatokkal vittétek egy occitániai kisváros gondtalanságát, ahol senki nem gondolta, hogy ilyen eseményeket élhet át” – mondta a nemzeti lobogók előtt felravatalozott koporsóknál Eric Menassi polgármester. “De a nagyon mélyen szenvedő családok bátorságához hasonlón Trebes a köztársaság kebelében büszke marad az értékeire” – tette hozzá.

A búcsúztatáson Edouard Philippe oldalán részt vett Gérard Collomb belügyminiszter és Nicole Belloubet igazságügyi miniszter.


A négy áldozatot csütörtök délután a Trebes környéki települések temetőiben szűk családi körben temetik el.

Jean Mazieres, egy nyugdíjas bortermelő volt múlt pénteken Radouane Lakdim első áldozata, aki carcassonne-i otthona előtt először megállított egy gépkocsit, rálőtt a vezetőjére és utasára, egyikük meghalt. Ezután a carcassonne-i kaszárnya közelében kocogó rendőrökre lőtt – egyiküket megsebesítette a vállán -, majd a közeli kisváros, Trebes szupermarketjéhez hajtott, ahol túszokat ejtett. A terrorista megölte az egyik vásárlót, Hervé Sosna nyugdíjas kőművest és a bolt hentesét, Christian Medvest. A csendőrök közbelépésére a túszok többségét elengedte a dzsihadista. Arnaud Beltrame, a csendőrség 44 éves alezredese önként vállalta, hogy a támadóval marad az utolsó túsz elengedéséig. Lakdim őt is halálosan megsebesítette. A terrorista egy pisztollyal, egy késsel és házi készítésű robbanószerkezetekkel hajtotta végre a támadássorozatot. A merénylőt a francia csendőrök lelőtték, amikor megrohamozták a szupermarketet.

További cikkek:

Kapcsolódó Cikkek