2018. november 18., vasárnap
Jenő

Egyéb Zalaegerszeg

Eltűnik a hepatitis C vírussal fertőzöttek várólistája

Fotó: Inhof András

Egy nemrég lezárult gyógyszerbeszerzési eljárásnak köszönhetően országszerte biztosítják a hepatitis C vírussal fertőzöttek kezeléséhez szükséges gyógyszert, így a Zala Megyei Szent Rafael Kórházban is.

A korábbi állapothoz képest, amikor a megfelelő kezelés kevesek kiváltsága volt, a szakemberek szerint ez áttörés, hiszen a betegek a készítmény hatására 97 százalékban vírusmentessé válnak. Hazánkban a hivatalos adatok szerint közel 100 ezer vírushordozó van, a betegség évente 3000 ember májzsugoráért és 600 rákos esetért felelős. A fertőzést a legtöbben az 1990-es években, vérátömlesztéssel kapták el. Szerencsére a betegség ma már könnyen szűrhető, és az ellenanyagot, a hatékony gyógyszert is kifejlesztették. A krónikus májgyulladásban szenvedők gyógyítása az elmúlt évtizedekben meglehetősen körülményes és drága volt, a kezelésekhez gyógyszert és injekciót használtak, a magas költségek miatt pedig hosszú várólisták alakultak ki, tavaly több mint ezren, idén már csak alig 300-an vártak kezelésre. A zalaegerszegi kórházban szintén alig két hónap alatt változott a helyzet, közel 32 beteg kapta meg a lehetőséget a 12 hetes tablettás, mellékhatás nélküli kezelésre. A következő hónapokban újabb betegeket gyógyítanak, így várhatóan a zalai várólista véglegesen megszűnik.


Kapcsolódó Cikkek

 • Rossz a menetrend!

  Rossz a menetrend!

  Egy rejtettkamerás felvétel szerint az ütemezés miatt késnek a városban közlekedő buszok.

 • Márton-napi vigadalom

  Márton-napi vigadalom

  Szekszárdon november 10-én és 11-én szervezték meg a Márton-napi rendezvényt, amelyet negyedik alkalommal rendezett meg a város.

 • Még tizennégy fellépő

  Még tizennégy fellépő

  Újabb három külföldi és tizenegy magyar zenekar fellépését jelentette be a Rockmaraton szervező csapata.