EUR: 313,80 Ft
CHF: 276,38 Ft
2019. március 19., kedd
József, Bánk

Egyéb Zalaegerszeg

Eltűnik a hepatitis C vírussal fertőzöttek várólistája

Fotó: Inhof András

Egy nemrég lezárult gyógyszerbeszerzési eljárásnak köszönhetően országszerte biztosítják a hepatitis C vírussal fertőzöttek kezeléséhez szükséges gyógyszert, így a Zala Megyei Szent Rafael Kórházban is.

A korábbi állapothoz képest, amikor a megfelelő kezelés kevesek kiváltsága volt, a szakemberek szerint ez áttörés, hiszen a betegek a készítmény hatására 97 százalékban vírusmentessé válnak. Hazánkban a hivatalos adatok szerint közel 100 ezer vírushordozó van, a betegség évente 3000 ember májzsugoráért és 600 rákos esetért felelős. A fertőzést a legtöbben az 1990-es években, vérátömlesztéssel kapták el. Szerencsére a betegség ma már könnyen szűrhető, és az ellenanyagot, a hatékony gyógyszert is kifejlesztették. A krónikus májgyulladásban szenvedők gyógyítása az elmúlt évtizedekben meglehetősen körülményes és drága volt, a kezelésekhez gyógyszert és injekciót használtak, a magas költségek miatt pedig hosszú várólisták alakultak ki, tavaly több mint ezren, idén már csak alig 300-an vártak kezelésre. A zalaegerszegi kórházban szintén alig két hónap alatt változott a helyzet, közel 32 beteg kapta meg a lehetőséget a 12 hetes tablettás, mellékhatás nélküli kezelésre. A következő hónapokban újabb betegeket gyógyítanak, így várhatóan a zalai várólista véglegesen megszűnik.


Kapcsolódó Cikkek

 • Európai szaktekintélyek körében

  Európai szaktekintélyek körében

  Prof. Dr. Szécsi Gábor tanszékvezető egyetemi tanárt, a Pécsi Tudományegyetem Kultúratudományi, Pedagógusképző és Vidékfejlesztési Karának dékánját március 2-án Salzburgban beiktatták az Európai Tudományos és Művészeti Akadémia (EASA) tagjai közé.

 • Nem kell rongálni a Mecseket!

  Nem kell rongálni a Mecseket!

  Több százezres kárt tettek a Mecsekben azok a kirándulók, akik az erdei műtárgyakat dobták tűzre, ha épp szalonnázni volt kedvük. Ezt elégelték meg a Biokom emberei és álltak elő egy remek ötlettel.

 • A győzelem lesz a cél a First Fielden

  A győzelem lesz a cél a First Fielden

  Amerikában nem is olyan nagyon régen, a Super Bowl-lal befejeződött az ott oly nagyon népszerű amerikai futball bajnoksága, míg Magyarországon e honban rövidesen elkezdődik a verseny.