2019. március 18., hétfő
Sándor, Ede

Egyéb XVI.kerület

Emléktáblát kapott Placid atya

Az emléktábla a Rákóczi út 4/2. szám alatt található (Fotó: XVI. Kerületi Újság)

A kerületi önkormányzat, Varga Ilona önkormányzati képviselő kezdeményezésére, Olofsson Placid bencés pap tiszteletére emléktáblát avatott szülőhelyén, Rákosszentmihályon.

Placid atya személyiségének varázsát az adta, hogy egész életében Isten akaratát kereste, és ami őt unikummá tette, hogy a legelképesztőbb helyzetekben is megtalálta azt.


– Kacifántos élet volt, de nem fogok panaszkodni! – mondta két évvel ezelőtt, 2016-ban századik születésnapi miséjén Placid atya, akit úgy is hívtak, hogy a Gulag legboldogabb foglya, hiszen tíz évet töltött kényszermunkatáborban. A Rákóczi út 4/2. szám alatt található emléktáblát Dorogi Ferenc készítette el, és Kovács Péter polgármester, Szatmáry Kristóf országgyűlési képviselő, Urbán Gábor, a rákosszentmihályi római katolikus templom plébánosa, valamint Biriszló Lőrinc testvér, a Pannonhalmi Bencés Főapátság képviselője leplezte le.

Kapcsolódó Cikkek

 • Európai szaktekintélyek körében

  Európai szaktekintélyek körében

  Prof. Dr. Szécsi Gábor tanszékvezető egyetemi tanárt, a Pécsi Tudományegyetem Kultúratudományi, Pedagógusképző és Vidékfejlesztési Karának dékánját március 2-án Salzburgban beiktatták az Európai Tudományos és Művészeti Akadémia (EASA) tagjai közé.

 • Nem kell rongálni a Mecseket!

  Nem kell rongálni a Mecseket!

  Több százezres kárt tettek a Mecsekben azok a kirándulók, akik az erdei műtárgyakat dobták tűzre, ha épp szalonnázni volt kedvük. Ezt elégelték meg a Biokom emberei és álltak elő egy remek ötlettel.

 • A győzelem lesz a cél a First Fielden

  A győzelem lesz a cél a First Fielden

  Amerikában nem is olyan nagyon régen, a Super Bowl-lal befejeződött az ott oly nagyon népszerű amerikai futball bajnoksága, míg Magyarországon e honban rövidesen elkezdődik a verseny.