EUR: 317,40 Ft
CHF: 280,56 Ft
2019. január 21., hétfő
Ágnes

Egyéb Nagykanizsa

Empátia, türelem, emberség

Egészségügyi szakdolgozókat ismertek el a Kanizsai Dorottya Kórházban a magyar ápolók napján. Az ünnepi rendezvényen elhangzott, a szakma alapjai, emberi értékei ma sem mások, mint a szabadságharc idején.

A magyar ápolók napját Kossuth Zsuzsanna születésének évfordulóján tartják, az Országgyűlés döntése alapján immáron öt éve. Kossuth Lajos legkisebb húga volt az ország első főápolója az 1848–49-es szabadságharc idején, s ő teremtette meg a szakma alapjait. Munkájának eredményeként három hónap alatt 172 tábori kórház létesült, amelyekben az akkori legkorszerűbb módszereket alkalmazták.


A kanizsai ünnepségen dr. Brünner Szilveszter főigazgató-főorvos kiemelte, az ápolói szakma kétszáz éves hagyományai ugyan változatlanok, de művelőinek lépést kell tartani a korral, s folyamatosan tanulniuk kell. Az empátia, a türelem és az emberség azonban ugyanolyan szükséges érték, mint Kossuth Zsuzsanna idejében.

A kanizsai ünnepségen jutalmazott dolgozók (Fotó: Gergely Szilárd)

Cseresnyés Péter államtitkár, országgyűlési képviselő leszögezte, köszönettel tartozunk az ápolóknak áldozatkészségükért, majd arról beszélt, az egészségügyben dolgozók iránti megbecsülés jele, hogy a kormány ebben a szektorban is emeli a béreket.

A rendezvényen Andrasekné Miksó Rita, Árvai Csabáné, Holender Tamásné, Kanizsai Attiláné és Vörös Attiláné kapott kórházi elismerést, a Magyar Ápolási Egyesület díszoklevelét Jenei Judit vehette át. Az intézmény munkatársai közül a magyar ápolók napján rendezett központi ünnepségen  Filákné Gábor Erzsébetet miniszteri elismerő oklevéllel, Boros Károlynét pedig Kossuth Zsuzsanna-díjjal jutalmazták.

Kapcsolódó Cikkek

  • Ön is segíthet a beteg édesapán!

    Ön is segíthet a beteg édesapán!

    Tomek Zoltán élete csatáját vívja. Ismét. A Nyíregyháza Spartacus szurkolójának megsegítésére árverés indult: egy olyan Szpari felsőre lehet licitálni, melyet válogatott labdarúgók írtak alá – olvasható a nyíregyházi focicsapat hivatalos facebook oldalán.

  • Kibérelhető a civil ház

    Kibérelhető a civil ház

    Megújult a kerületi önkormányzat Civilháza – volt Corvini Domini épülete – a Táncsics utca 10. szám alatt. A felújítás költsége közel 35 millió forint. Az épület felújítása kívül-belül a Kerületgazda Szolgáltató Szervezet munkáját dicséri.