EUR: 321,76 Ft
CHF: 280,45 Ft
2018. október 17., szerda
Hedvig

Egyéb XIV.kerület

ENSZ-meghívó migránsok tízmillióinak

Hajmeresztő nyilatkozatot adott ki az ENSZ: egy deklarációja szerint az európai országoknak nemcsak előírná a migránsok betelepítését és a fizikai határzárak lebontását, de biztonságos migrációs útvonalakat építtetne ki.

A világszervezet álláspontja miatt Szatmáry Kristóf, Kertváros és a zuglói Alsórákos országgyűlési képviselője interpellálta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminisztert.


Szatmáry Kristóf: Az emberek a bevándorlás megállításában itthon csak a Fideszre számíthatnak, hiszen nekünk Magyarország az első

Parlamenti beszédében Európába érkező migránsok tízmillióiról beszélt. Mire alapozza mindezt?
– 2015-ben már láthattuk, hogy Magyarországon migránsok százezrei vágtak át néhány hónap alatt, s abban az évben több mint egymillióan érkeztek Európába. A nemzetközi szervezetek tanulmányai szerint is több százmillió ember él ma a világon olyan körülmények között, hogy egy jobb élet reményében bármikor megindulna Európa felé. Sajnos úgy néz ki, számukra a startpisztolyt éppen az ENSZ sütné el. A világszervezet február elején megjelent javaslata szerint előírná a migránsok betelepítését, a fizikai határzárak lebontását, sőt a biztonságos migrációs útvonalak kiépítését.

Ez úgy hangzik, mint egy meghívó Európába…
–Roppant veszélyes üzenet az Európába vágyó migránsoknak, hiszen azzal a jelentéssel bír: bárhol születtél is, jogodban áll megválasztani, hogy hol élj. Ha ennek a tervezetnek a decemberi, végleges elfogadását nem sikerül meggátolnunk, tízmilliók kelhetnek útra, hogy „alapvető jogukkal” élve például Nigéria vagy Jemen helyett valahol Európában, akár Magyarországon éljenek. Összességében az ENSZ tetszetősen hangzó üzenete az általunk ma ismert európai civilizáció végét jelentheti.


Az interpellációra milyen választ kapott Szijjártó Pétertől?
– Sem a miniszter úr, sem a kormány véleménye nem változott a migráció ügyében. A magyar álláspont szerint az ENSZ határozata láthatóan figyelmen kívül hagyja, hogy az elmúlt bő két évben Európában 27 olyan terrorcselekmény történt, amelyek migrációs hátterűek voltak, s a támadásokban 330-an haltak meg, 1300-an pedig megsebesültek. De a világszervezet meggátolhatatlannak is tartja a migrációt, pedig éppen Magyarország bizonyította 2015-ben, hogy meg lehet állítani a több százezres agresszív tömeget. Éppen ezért a visegrádi és más közép-európai országokkal folytatott konzultációkat követően úgy döntöttünk, hogy decemberig olyan javaslatot készítünk, amely a biztonsági szempontokat veszi figyelembe, és nem a migrációt ösztönzi.

Akkor szövetségesekben nincs hiány?
– Ahogy vesszük. A térség országaival össze tudunk fogni, de a magyar parlamenti pártok között nincs konszenzus a bevándorlási politika elutasításában. Erre éppen a szomszédos Kertváros a példa. Néhány hete a sajtóban is megjelent, hogy a csődbe ment Ikarus Ipari Parkban Soros Györgyhöz köthető szervezetek ingatlant bérelnének vagy vásárolnának. Tudjuk, hogy ezek a szervezetek migrációt irányító irodák nyitását és migránsközpontok kialakítását tervezik az országban. A helyiek tiltakoztak, s a képviselő-testület is elfogadott egy határozatot a migránsok betelepítése ellen. A baloldali ellenzéki pártok viszont nem szavazták meg a határozatot, s ebből látszik, hogy az emberek a bevándorlás megállításában itthon csak a Fideszre számíthatnak, hiszen nekünk Magyarország az első.

Kapcsolódó Cikkek

 • Urmánczy szobor a Daru-dombon

  Urmánczy szobor a Daru-dombon

  Felavatták az erdélyi származású Urmánczy Nándornak állított emlékművet a csepeli Daru-dombon.  A néhai országgyűlési képviselő társaival száz éve, 1918-ban alakította meg a Székely Nemzeti Tanácsot Erdély és Magyarország területi integritásának megőrzéséért, de a Védő Ligák Szövetségének alapítása is az ő nevéhez fűződik.

 • Vége! Kivezetik a lakás-takarékpénztárak állami támogatását

  Vége! Kivezetik a lakás-takarékpénztárak állami támogatását

  Az Országgyűlés kedden kivételes eljárásban határozott a lakás-takarékpénztárak állami támogatásának kivezetéséről. A döntés nem érinti a már megkötött lakás-előtakarékossági szerződéseket, az állami támogatás a törvény hatályba lépését követően megkötött, illetve meghosszabbított szerződések esetében nem jár majd.

 • Korszerű betegfelvételi központ várja a csepelieket is

  Korszerű betegfelvételi központ várja a csepelieket is

  Mostantól korszerűsített és bővített betegfelvételi központ fogadja a Jahn Ferenc Dél-pesti Kórház és Rendelőintézet épületébe érkezőket. A fekvő- és a járóbetegek felvételének szétválasztásával gyorsabb lesz a regisztráció, és csökken a várakozási idő.