EUR: 322,77 Ft
CHF: 281,53 Ft
2018. október 20., szombat
Vendel

Extra

Enyedi Ildikó az Oscarról: A következő filmmel visszajövünk!

Magyar idő szerint hétfő hajnalban tartották a világ legrangosabb filmes díjátadóját, az Oscar- gálát. Az elmúlt két év után újabb magyar filmért izgulhattunk: Enyedi Ildikó Testről és lélekről című alkotásáért, amely nagy esélyekkel indult, azonban idén mégsem tudtunk triplázni az aranyszobrocskákból. 

 EPA/MIKE NELSON

A 90. Oscar-gálán 24 kategóriában díjazták a filmes szakma legjobbjait. Számunkra a legjobb idegen nyelvű filmek kategóriája volt fontos, hiszen Enyedi Ildikó Testről és lélekről című filmje is ott volt a jelöltek között. A magyar induló korábban már számos elismerést bezsebelt, többek között a Berlini Nemzetközi Filmfesztivál Arany Medve díját, valamint a film női főszereplőjét, Borbély Alexandrát alakításáért az Európai Filmakadémia díjazta a legjobb színésznő kategóriában. A várakozások ellenére azonban sajnos idén nem sikerült tripláznunk Nemes-Jeles László és Deák Kristóf után. Enyedi Ildikó nagyon örült a jelölésnek, de a díjátadó előtti órákban már érezte, hogy nem sikerül elvinni az aranyszobrocskát: – De nem baj, mert akkor a következő filmmel vissza fogunk jönni. Nagyon-nagyon örülök, hogy ilyen jó filmek között vagyok. (…) Egy ilyen társaságban büszke lehetek arra, hogy egy vagyok az ötből – nyilatkozta a rendező a Marie Claire-nek. Szavait arra alapozta, hogy filmje kevésbé volt ismert a többi jelölthöz képest.


Végül beigazolódtak Enyedi megérzései, és idén Chile nyert a legjobb idegen nyelvű filmek kategóriájában A Fantastic Womennel. Egyébként a Testről és lélekről és az idei győztes párhuzamosan haladtak és hozták el a rangos elismeréseket. A német fővárosban is egymással versenyeztek, de akkor még Magyarország kapta a fényesebb díjat.

(MTI/AP/Markus Schreiber)

Kapcsolódó Cikkek

  • Születésnaposok indítják a klubszezont

    Születésnaposok indítják a klubszezont

    Van azért valami jó is abban, ha véget ér a nyár, hiszen a zenerajongók számára megkezdődik a klubszezon, ami mindig a legérdekesebb eseményeket tartogatja a „kluberek” számára.

  • Rangos díjat kapott a Nanushka

    Rangos díjat kapott a Nanushka

    A turizmus legmagasabb szintű kormányzati elismerését kapta meg Sándor Szandra, a Nanushka tervezője. A fiatal tehetség méltán részesült elismerésben, hiszen márkájának köszönhetően Magyarország felkerült a ruhagyártás és a divatvilág nemzetközi térképére.