EUR: 314,27 Ft
CHF: 276,47 Ft
2019. március 18., hétfő
Sándor, Ede

Egyéb Baja

Európa népeinek elegük van!

Rendhagyó történelemórát tartott Bayer Zsolt Sükösdön. Az író-publicista szerint az elmúlt 500 évben nagymértékben átalakultak azok az eszmei irányzatok, amelyeket a reformáció hívott életre. Ennek egyik eredménye, hogy Európa nyugati felén az emberek elveszítették önazonosságukat és önfenntartó ösztönüket. Az előadásra közel 400-an voltak kíváncsiak.

Az elmúlt nyolc esztendőben sok mindent elértünk – mondta felvezetőjében Zsigó Róbert államtitkár, Baja és térsége országgyűlési képviselője. – Munkahelyeket teremtettünk, az intézkedéseknek köszönhetően megvédtük a mindennapok biztonságát. Rendkívül fontos, hogy miként határozunk április 8-án, a választás napján.


Közel 400-an voltak kíváncsiak Bayer Zsolt előadására

500 év 45 percben – ezzel a mondattal kezdte előadását Bayer Zsolt. A publicista kifejtette: a Luther Márton-i reformáció során létrejöttek olyan eszmék, amelyek később lehetővé tették, hogy megalakuljanak a nemzetállamok. Ezek az eszmék viszont – amelyek közé a felvilágosodást, a liberalizmust és a protestantizmus sorolta – az évszázadok során átalakultak. – Az ember tragédiája az, hogy a legcsodálatosabb szellemi irányzatokból is képes elmebajt csinálni, ha elég ideje van hozzá.

“Az ellenzék kvóta nélkül fogadná be a migránsokat” – mondta Bayer Zsolt

Bayer Zsolt úgy látja: az 1517-es reformáció után két évszázaddal, 1717-ben már látható volt ez a torzulás. – A nagy francia forradalom a zászlajára tűzte a szabadságot, az egyenlőséget és a testvériséget, miközben több tízezer embert mészároltak le az országban. Akkor a franciák úgy döntöttek, nincs szükségük hitre, nincs szükségük Istenre. Újabb két évszázaddal később, 1917-ben pedig győzött az októberi szocialista forradalom, létrejött egy istentagadó kommunista állam, amely a jakobinusok szellemi utódja volt.


De miben élünk most? – tette fel a kérdést Bayer Zsolt. – A világ neoliberálisnak nevezi magát, ez a liberalizmus viszont elveszítette valódi célját, önmaga paródiája lett. A nyugati ember a liberalizmus jegyében megfosztotta önmagát a hitétől és azt mondja: mostantól az ember az Isten.

Emellett a kutatók azt jósolják: a következő 50 évben az emberiség lélekszáma duplájára növekszik. Mit csináljunk majd, ha ez a beláthatatlan embertömeg elindul? Van egyáltalán esélye az európai civilizációnak? Ha összeeresztünk két ilyen tömeget – az európai embert és a bevándorlókat – akkor az egyik felzabálja a másikat. Éppen ezért április 8-án az életünkről döntünk. Arról, hogy az országot megtartjuk-e magunknak és az utódainkat. Ezt csak egyféleképpen valósíthatjuk meg: ha nem maradunk otthon a szavazás napján.

Mit csináljunk majd, ha ez a beláthatatlan embertömeg elindul hazánk felé? (Fotó: MTI/AP)

Kapcsolódó Cikkek

 • Nem kell rongálni a Mecseket!

  Nem kell rongálni a Mecseket!

  Több százezres kárt tettek a Mecsekben azok a kirándulók, akik az erdei műtárgyakat dobták tűzre, ha épp szalonnázni volt kedvük. Ezt elégelték meg a Biokom emberei és álltak elő egy remek ötlettel.

 • A győzelem lesz a cél a First Fielden

  A győzelem lesz a cél a First Fielden

  Amerikában nem is olyan nagyon régen, a Super Bowl-lal befejeződött az ott oly nagyon népszerű amerikai futball bajnoksága, míg Magyarországon e honban rövidesen elkezdődik a verseny.

 • Európai szaktekintélyek körében

  Európai szaktekintélyek körében

  Prof. Dr. Szécsi Gábor tanszékvezető egyetemi tanárt, a Pécsi Tudományegyetem Kultúratudományi, Pedagógusképző és Vidékfejlesztési Karának dékánját március 2-án Salzburgban beiktatták az Európai Tudományos és Művészeti Akadémia (EASA) tagjai közé.