EUR: 318,17 Ft
CHF: 280,74 Ft
2019. január 18., péntek
Piroska

Belföld

Ezek a teendők a kiskertben márciusban – praktikus tanácsok a kertésztől

Talán ez lesz az első olyan hétvége az idén, amikor a kiskertekben neki lehet állni az idényjellegű munkáknak. Nem mindenki gyakorlott ebben, hiszen mindig vannak olyanok, akik most költöztek családi házba, vagy vettek maguknak kiskertet. Nekik szeretnénk néhány hasznos tanáccsal szolgálni.

Kertes házban élni jó. A természet közelségéhez ösztönösen ragaszkodunk mi emberek. Ám ugyanakkor azt is tudomásul kell venni, hogy egy kertet a téli időszak kivételével folyamatosan ápolni, gondozni kell. Ha valaki minden nap foglalkozik vele egy kicsit, egész évben csodájára járhatnak a barátok, ismerősök, rokonok. Igen ám, de így a tél végén milyen faladatokat kell elvégeznünk ahhoz, hogy kertünk ne valamilyen gazos, ápolatlan terület legyen, hanem olyan földdarab, melyre büszkék lehetünk.


,

Bár egyre inkább divat a díszkert, szakemberek szerint azok gondolkodnak okosan, akik legalább egy kisebb haszonkertet is kialakítanak birtokukon.

A teendőkről a lapunk egy olyan szakembert kérdezett, aki maga is hivatásszerűen kertészkedik.


– Régebben általában március 15-e volt az a fordulópont, amikor az emberek nekikezdtek a tavaszi kerti munkáknak. Persze ez nagyban függött mindig is az időjárástól, így van amikor kicsit korábban, vagy esetleg picit később történt, történik ez meg – mondta a Lokálnak Berendi Nándor.

A biokertész szerint a haszonkertekben a legfontosabb teendő a veteményesek előkészítése. Ehhez persze az kell, hogy már lehessen menni a földre, az ne legyen túl sáros.

– Először is el kell egyengetni a talajt, ezt a legcélszerűbb egy gereblyével megtenni. Ilyenkor ki kell szedni az esetleges gyomokat is a talajból. A hidegtűrő növények magját – ilyen például a saláta, hónapos retek, petrezselyem, sárgarépa – már el lehet vetni. A többi növénnyel még várni kell, mert elég hideg még a talaj – fogalmazott Berendi Nándor.

A szakember elmondása szerint ugyanúgy el kell végezni az ilyenkor szükséges munkákat a díszkertekben is.

– Tavaszi metszésre ugyanúgy szükség van a gyümölcsfáknál, vagy a szőlőnél, mint egy díszkertben a különféle fáknál. Ehhez nem árt némi szakértelem, ám a lényeg könnyen elsajátítható könyvekből, vagy oktató filmekből is. A metszés után mindenképpen el kell végezni az úgynevezett tavaszi lemosó permetezést, melynek célja, hogy a különféle kártevők elpusztuljanak. A metszés, illetve a permetezés egyebek mellett a rózsabokrokra is vonatkozik. ezeket általában ősszel szoktuk metszeni, ám ilyenkor is át kell nézni a növényt. Az elfagyott, száraz részeket ki kell vágnunk – mondta lapunknak Berendi Nándor.

A szakember elmondása szerint ugyanígy a díszcserjéket is egyenként át kell nézni még ezekben a hetekben. Amelyiken kártevők szaporodtak el, vagy elszáradtak, azokat ki kell vágni.

Manapság egyre több díszkertben a pázsit az úr, mellette esetleg néhány bokor található még. Talán kevesen gondolnák, hogy a későbbi nyírás mellett a fűvel már ilyenkor is foglalkozni kell.

– Ilyenkor már érdemes átszellőztetni a gyepet, amely fellazítja a talajt, kiszedi a mohát és a száraz füvet – mondta Berendi Nándor. A szakember elmondása szerint régen gereblyével végezték ezt a munkát, ám ma már kapható mechanikus gépezet erre a célra, amely a legfelső talajréteget lazítja fel.

ezen felül van még egy nagyon fontos dolog a kertekben, melyről még nem esett szó. Ez pedig a trágyázás.

– A díszkert és haszonkert is meghálálja trágyázást. Általában ősszel dolgozzuk be, ilyenkor komposztot szórhatunk a talajra, a fűre pedig gyeptrágyát. Én biokertész vagyok, így minden fajta vegyszert megpróbálok kiiktatni – árulta el Berendi Nándor, aki a virágboltokban mostanában kapható kis cserepes rózsákról és egyéb virágokról is szór ejtett, melyeket sokan kiültetnek a kertbe.

– Mivel ilyenkor nagyon szeszélyes még az időjárás és bár a nappalok elég melegek, de az éjszakák még elég hidegek, ezekkel a növényekkel még várni kell. Ugyanígy a leandert sem érdemes még kihozni a garázsokból, ugyanis mediterrán növényként leginkább április közepétől hagyhatjuk őket kint a kertben – mondta a Lokálnak a biokertész.

Égetés, vagy komposztálás?

Márciusban már a családi házas övezetekben sok helyen látni hatalmas füstfelhőket. Többen ugyanis még mindig azt gondolják, hogy a lemetszett ágakat, az összegyűjtött száraz ágakat legjobb elégetni. Igen ám, de ne feledjük: csak akkor és ott szabad égetni, ahol ezt a helyi önkormányzati rendelet megengedi. Ennél sokkal jobb megoldás is létezik, hiszen az égetés során keletkezett hamu csak korlátozott mértékben alkalmas talajjavításra. Praktikusabb, ha a nyesedéket komposztáljuk.

Érdemes a kert végébe egy nagy gödröt ásni és abba elhelyezni a levágott ágakat, ám előtte nem árt apró darabokra felaprítani. A komposztot rendszeresen kell keverni és mindenekelőtt nedvesen kell tartani. A komposztálás folyamata általában egy év.

Kapcsolódó Cikkek