2018. november 21., szerda
Olivér

Egyéb Székesfehérvár

Fejér megyei siker Brüsszelben

Major Kamill perkátai születésű, Dél-Franciaországban élő művész munkáiból Írás, Lenyomat és Rács címmel nyílt kiállítás a brüsszeli Balassi Intézetben. A tárlat az alkotó munkásságának egy részletét mutatja be: a fából készült domborművek a párizsi Père-Lachaise temető melankolikus hangulatából és az archaikus kultúrákból merítkeznek.

A domborműveket Major Kamill – legutóbbi, szíriai utazása nyomán – a sivatag színeivel dúsította. A kiállítást, amely március 29-ig látogatható, Horváth Pál Gyula Belgiumban élő képzőművész nyitotta meg.


Major Kamill most bemutatott alkotásaira a melankólia jellemző

Major Kamill a Pécsi Képzőművészeti Főiskolán végezte tanulmányait. Ezzel egy időben voltak első kiállításai is. 1972-ben, miután két évet töltött Budapesten, végleg elhagyta hazáját. Párizsba ment, majd beiratkozott a párizsi École Nationale Supérieure des Arts Décoratifs de Paris-be, ahol 1981-ben tanár lett. 2000-ben Gard régióban telepedett le, nem messze Avignontól. Ideje nagy részét a művészi alkotás, az oktatás és a kertje tölti ki. Míg a stúdiójának kerete a geometrikus festészetre inspirálta, a melankolikus Père-Lachaise körül tett sétái a fotózásra ihlették, és fokozott érdeklődést mutatott a temetők iránt, az idő és időjárás, a vandalizmus nyomait vizsgálgatva.

Kapcsolódó Cikkek