EUR: 314,27 Ft
CHF: 276,47 Ft
2019. március 18., hétfő
Sándor, Ede

Egyéb Székesfehérvár

Fejér megyei siker Brüsszelben

Major Kamill perkátai születésű, Dél-Franciaországban élő művész munkáiból Írás, Lenyomat és Rács címmel nyílt kiállítás a brüsszeli Balassi Intézetben. A tárlat az alkotó munkásságának egy részletét mutatja be: a fából készült domborművek a párizsi Père-Lachaise temető melankolikus hangulatából és az archaikus kultúrákból merítkeznek.

A domborműveket Major Kamill – legutóbbi, szíriai utazása nyomán – a sivatag színeivel dúsította. A kiállítást, amely március 29-ig látogatható, Horváth Pál Gyula Belgiumban élő képzőművész nyitotta meg.


Major Kamill most bemutatott alkotásaira a melankólia jellemző

Major Kamill a Pécsi Képzőművészeti Főiskolán végezte tanulmányait. Ezzel egy időben voltak első kiállításai is. 1972-ben, miután két évet töltött Budapesten, végleg elhagyta hazáját. Párizsba ment, majd beiratkozott a párizsi École Nationale Supérieure des Arts Décoratifs de Paris-be, ahol 1981-ben tanár lett. 2000-ben Gard régióban telepedett le, nem messze Avignontól. Ideje nagy részét a művészi alkotás, az oktatás és a kertje tölti ki. Míg a stúdiójának kerete a geometrikus festészetre inspirálta, a melankolikus Père-Lachaise körül tett sétái a fotózásra ihlették, és fokozott érdeklődést mutatott a temetők iránt, az idő és időjárás, a vandalizmus nyomait vizsgálgatva.

Kapcsolódó Cikkek

 • Európai szaktekintélyek körében

  Európai szaktekintélyek körében

  Prof. Dr. Szécsi Gábor tanszékvezető egyetemi tanárt, a Pécsi Tudományegyetem Kultúratudományi, Pedagógusképző és Vidékfejlesztési Karának dékánját március 2-án Salzburgban beiktatták az Európai Tudományos és Művészeti Akadémia (EASA) tagjai közé.

 • Nem kell rongálni a Mecseket!

  Nem kell rongálni a Mecseket!

  Több százezres kárt tettek a Mecsekben azok a kirándulók, akik az erdei műtárgyakat dobták tűzre, ha épp szalonnázni volt kedvük. Ezt elégelték meg a Biokom emberei és álltak elő egy remek ötlettel.

 • A győzelem lesz a cél a First Fielden

  A győzelem lesz a cél a First Fielden

  Amerikában nem is olyan nagyon régen, a Super Bowl-lal befejeződött az ott oly nagyon népszerű amerikai futball bajnoksága, míg Magyarországon e honban rövidesen elkezdődik a verseny.