2018. augusztus 15., szerda
Mária

Egyéb Székesfehérvár

Fejér megyei siker Brüsszelben

Major Kamill perkátai születésű, Dél-Franciaországban élő művész munkáiból Írás, Lenyomat és Rács címmel nyílt kiállítás a brüsszeli Balassi Intézetben. A tárlat az alkotó munkásságának egy részletét mutatja be: a fából készült domborművek a párizsi Père-Lachaise temető melankolikus hangulatából és az archaikus kultúrákból merítkeznek.

A domborműveket Major Kamill – legutóbbi, szíriai utazása nyomán – a sivatag színeivel dúsította. A kiállítást, amely március 29-ig látogatható, Horváth Pál Gyula Belgiumban élő képzőművész nyitotta meg.


Major Kamill most bemutatott alkotásaira a melankólia jellemző

Major Kamill a Pécsi Képzőművészeti Főiskolán végezte tanulmányait. Ezzel egy időben voltak első kiállításai is. 1972-ben, miután két évet töltött Budapesten, végleg elhagyta hazáját. Párizsba ment, majd beiratkozott a párizsi École Nationale Supérieure des Arts Décoratifs de Paris-be, ahol 1981-ben tanár lett. 2000-ben Gard régióban telepedett le, nem messze Avignontól. Ideje nagy részét a művészi alkotás, az oktatás és a kertje tölti ki. Míg a stúdiójának kerete a geometrikus festészetre inspirálta, a melankolikus Père-Lachaise körül tett sétái a fotózásra ihlették, és fokozott érdeklődést mutatott a temetők iránt, az idő és időjárás, a vandalizmus nyomait vizsgálgatva.

Kapcsolódó Cikkek

 • In memoriam Matus György

  In memoriam Matus György

  72 éves korában elhunyt Matus György, a Vörösmarty Színház művésze, aki 20 évig volt a Miskolci Nemzeti Színház társulatának tagja.

 • Licitáljon, hogy segíthessen!

  Licitáljon, hogy segíthessen!

  A nyíregyházi Tomek Zoltán jól ismert a futball szurkolói körökben. A 42 éves kétgyermekes, súlyosan beteg édesapáért az elmúlt egy évben összefogott az egész magyar sporttársadalom.

 • Tíz éve jár a siker útján a Holdviola

  Tíz éve jár a siker útján a Holdviola

  A kétezres évek egyetlen miskolci zenekara a Holdviola, mely országosan is ismert és sikeres. Tízéves évfordulójukra készülve kerestük meg Farkas Pétert, a formáció vezetőjét, hogy beszéljen nekünk az indulásról, sikerekről és az elkövetkezendő időszak terveiről.

 • Cserkészek táboroztak

  Cserkészek táboroztak

  Láthatóan jó hangulatban telt a visegrádi négyek országaiból érkező cserkészek számára szervezett nemzetközi találkozó, amelynek Dunaújváros adott otthont.