EUR: 322,13 Ft
CHF: 283,90 Ft
2018. november 12., hétfő
Jónás, Renátó

Egyéb Szekszárd

Fejlesztések ötvenmilliárd forint értékben

Március 12-én rendezték meg a Szekszárdi Harmadik Kor Egyeteme tavaszi szemeszterének negyedik előadását, amely a Modern Városok Programról szólt. Ezúttal Horváth István, a megyei jogú városok fejlesztésének koordinációjáért felelős államtitkár tartott előadást Szekszárdon, a Pécsi Tudományegyetem Kultúratudományi, Pedagógusképző és Vidékfejlesztési Karán.

Az előadás-sorozatot 2016-ban indították el megyeközpontunkban a Pécsi Tudományegyetem Kultúratudományi, Pedagógusképző és Vidékfejlesztési Kara és Szekszárd Megyei Jogú Város Önkormányzatának közreműködésével. A rendezvénysorozat elsődleges célja, hogy minőségi, újszerű tudományos és kulturális programokat kínáljon az idősebbek számára is. A legutóbbi eseményen Horváth István előadását hallhatták az érdeklődők. A 2015-ben meghirdetett Modern Városok Program célja, hogy a megyei jogú városok olyan központokká váljanak, amelyek a helyi gazdaság fejlődésének motorjai lehetnek új beruházásokkal és új munkahelyek teremtésével. Ez összesen huszonhárom megyei jogú várost érint, köztük Szekszárdot.


A programról Horváth István államtitkár tartott előadást. Fotó: Nagy Nándor

– Országszerte több mint 3550 milliárd forintból valósulnak meg a Modern Városok Program fejlesztései. Az összeg kétharmadát hazai forrásból teremtette elő a kormány. A tizenötféle projektet várhatóan 2022-ig valósítják meg hazánk különböző megyei jogú városaiban. E fejlesztések többek között útfejlesztést, egészségügyi, kulturális és turisztikai beruházást jelentenek – hangsúlyozta előadásában Horváth István.

Hozzátette: Szekszárd önkormányzata kilenc projektre csaknem 50 milliárd forintot használhat fel, többek között arra a célra, hogy a megyeszékhelyen 30 százalékkal olcsóbb legyen a távfűtés. Ennek a projektnek a megvalósíthatóságára a paksi atomerőmű fejlesztései is lehetőséget adnak, továbbá, mint ismeretes, a távolság nem túl nagy az atomváros és Szekszárd között, így kézenfekvő, hogy a szükséges energiát az atomerőmű biztosítsa a távfűtéshez. Mindemellett a Keselyűsi út százhektáros területén ipari park fejlesztésére hatmilliárdot szánnak, ennek a beruházásnak köszönhetően 500–1000 új munkahelyet tudnak majd teremteni.


– A Mérei Mihály Program keretében hárommilliárd forintból 20 kilométer út épült a városban, de több helyen a betonvápás útfelületeket is korszerűsítettük, valamint megtörtént a Parászta-patak mederrendezése is. Mintegy négymilliárd forintból egy épületbe költöztetjük a városi könyvtárat és a megyei levéltárat, ugyanakkor 4,8 milliárd forint értékben jut szálláshelybővítésre is – részletezte az államtitkár.

A városban közel 50 milliárd forint értékben valósulnak meg fejlesztések. Fotó: Nagy Nándor

A tervek között szerepel a továbbiakban egy harmincszobás sportszálló létesítése a Városi Sportcentrumban. Egy turisztikai beruházás révén 6,5 milliárd forintból ökocentrumot hoznak létre és kerékpárutakat is fejlesztenek. A további korszerűsítési projektek között szerepel újabb műfüves pályák létesítése is, de mindemellett 7,6 milliárd forintból új sportcsarnok is épül, amely elsősorban az atlétáknak és a teniszezni vágyóknak nyújt sportolási lehetőséget.

Kapcsolódó Cikkek

 • A hősök neve az égbe kiállt

  A hősök neve az égbe kiállt

  1956 egy csoda, amikor egy ország nem félt, és minden ízében megtapasztalhatta, hogy ilyen nagy dolog a szabadság – fogalmazott november 4-i megemlékező beszédében Balogh László, a humán bizottság elnöke.

 • Jövőd a tét!

  Jövőd a tét!

  A „Jövőd a tét!” pályaválasztási kiállítást a közelmúltban rendezték meg a Messzi István Sportcsarnokban. Az általános iskolás gyerekek nem ismerik a szakmák tartalmát, de általában határozott véleményük van arról, milyen szakterületen szeretnének továbbtanulni.

 • Hamis kommunikáció és zsíros politikai állás

  Hamis kommunikáció és zsíros politikai állás

  A jobbikos városvezetés ad hoc alapon működteti a várost, nincs jövőképük, ezért egyetlen cég késleltetett adóbefizetése miatt már kétségbeestek. Közben sok millióba kerülő politikai állást tartanak fenn.