2018. október 24., szerda
Salamon

Egyéb Hódmezővásárhely

Fejlődik a jellem is a zenetanulással

A Péczely Attila Alapfokú Művészeti Iskola évente több alkalommal is lehetőséget biztosít a növendékek számára, hogy a színpadon, publikum előtt mutatkozzanak be, ezzel rutint szerezve a későbbi versenyekre, fellépésekre. A napokban összesen tizenöt hangszeres produkciót láthatott, hallhatott a hódmezővásárhelyi Bessenyei Ferenc Művelődési Központ közönsége.

A Péczely Attila Alapfokú Művészeti Iskola tanulói hetente kétszer járnak hangszeres órára. Ezeken az alkalmakon kétszer 30, illetve 45 percet töltenek az oktatóval. Ez nem elég ahhoz, hogy valakiből zenész legyen, de tulajdonképpen ahhoz sem, hogy megtanuljon játszani egy hangszeren, még nagyon sokat kell gyakorolnia a gyermeknek otthon is. A művészeti iskola növendékei közül – az eredmények is ezt mutatják – sokan veszik komolyan a zenélést.


Összesen tizenöt produkciót hallgathatott meg a közönség

Lőkös Bálint mindig is kürtön szeretett volna játszani. A 12 éves Bálint négy éve foglalkozhat szeretett hangszerével, aminek meg is lett az eredménye. Februárban egy országos kürtversenyen kiemelt aranyminősítést kapott. Későbbi tervei között szerepel az is, hogy kürttanár legyen, példaképe is tanára, Vágó János.

Lőkös Bálint és Vetró Ádám

Vetró Ádám hangszere a harsona. Nem volt ez mindig így. Amikor elkezdett zenélni, először a furulya, majd a baritonkürt következett, mivel a harsonához még kicsi volt. A cél azonban már a kezdetekkor az volt, hogy a harsona csínját-bínját megismerje, hiszen nagypapája is ezen a hangszeren játszott. Ádám ugyan még csak most lesz 15 éves, de nagyratörő tervei vannak. Márciusban felvételizik a szegedi Vántus István Gyakorló Zeneművészeti Szakközépiskolába, amelyet reményei szerint a tanítás vagy egy katonazenekar, esetleg szimfonikus zenekar követ majd.


Kapcsolódó Cikkek