EUR: 316,40 Ft
CHF: 281,87 Ft
2019. március 23., szombat
Emőke

Belföld

Feledékeny az ellenzék az OLAF-jelentések kapcsán

Az Elios-ügyben lelkes ellenzék elfelejteni látszik a négyes metró botrányát. Demszky Gábor egyenesen úgy véli, “Az OLAF-nak nincs jelentősége, egy nulla, jelentéseinek a nagyobb része baromság”. A volt SZDSZ-es főpolgármester természetesen nem az Elios-ügy kapcsán készített beszámoló miatt háborodott fel ennyire, hanem a volumenét tekintve jóval nagyobb négyesmetró-projekt vonatkozásában összeállított hasonló dokumentum okán.

Legfrissebb lapszámában a Figyelő utána járt, hogy állnak most a négyesmetró és az Alstrom ügyei.


Az Orbán-kormány által befejezett fővárosi beruházással kapcsolatos – de még a szocialista- liberális időszakhoz köthető – büntetőeljárás és szabálytalanságok miatt a magyar államnak eddig ismeretlen összeget kell visszaszolgáltatnia a közös uniós kasszába. Ezeknek a szabálytalanságoknak elkövetői ellen azonban Lázár János miniszter feljelentést tett és a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda Korrupció és Gazdasági Bűnözés Elleni Főoasztály folytat eljárást. A hetilap megkereste a Központi Nyomozó Főügyészséget (KNYF), akik tájékoztatták őket, hogy többek közt különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés bűntette miatt zajlik eljárás. Nyilatkoztak a kettes és négyes metró vonalára kiírt közbeszerzési eljárásról, azaz Alstrom ügyről. Kiderült, hogy gazdálkodó szervezet önálló intézkedésre jogosult dolgozója által kötelezettségszegéssel elkövetett vesztegetés
bűntette miatt folyik nyomozás három gyanúsított ellen. A negyedik gyanúsítottat, Terner Gézát még nem tudták kihallgatni, mivel Izraelbe menekült. A Figyelő információi szerint azonban több hatóság körözési nyilvántartásában is benne van. Borbély Lénárd csepeli polgármester, az Olaf-metrójelentés által feltárt korrupciót vizsgáló fővárosi munkacsoport vezetője szerint a legproblémásabb szerződések 2005-06 környékén születtek.

Azaz Gyurcsány Ferenc miniszterelnöksége és Demszky Gábor főpolgármestersége idején. Az uniós szinten is dobogós, de magyar tekintetben a valaha volt legnagyobb korrupciós botrány, az úgynevezett Demszky-álom végül 452 milliárd forintba került. Jelen állás szerint egyébként a fővárosnak nagyjából hatvanmilliárdot kellene visszacsengetnie a közös uniós kasszába, a problémás szerződések együttes értéke pedig az OLAF számításai alapján megközelíti a 170 milliárdot. Borbély Lénárd szerint Budapest, illetve a Miniszterelnökség most azon van, hogy bár a csalás elleni hivatal megállapításaival nehéz vitatkozni, megpróbálják csökkenteni a kifizetendő összeget.


Banai Péter Benő, a nemzetgazdasági minisztérium államtitkára szemléltette ennek az összegnek a nagyságát. A családi pótlék négy hónapra vonatkozó vagy a gyes több mint egész évre tervezett előirányzatával egyezik meg. Leszögezte azonban, hogy ez nem befolyásolhatja a családtámogatások, az okatási vagy a szociális kiadások tervezett mértékét.

Kiderült, hogy az OLAF-jelentés név szerint említi Medgyessy Péter volt miniszterelnököt és Puch Lászlót, az MSZP egykori pártpénztárnokát is. Az expolgármester Demszky legtöbbször egyszerűen hárított mondván: ő a négyes metró fejlesztésének az operatív részleteibe nem szólt bele, nem is láthatott bele, hiszen nem ez volt a dolga.

A fővárosi munkacsoport által meghallgatott egykori budapesti és BKV-s vezetők ezzel szemben egyaránt arról számoltak be, hogy gyakorlatilag kézi vezérlés volt, a projektet mindvégig szoros felügyelet alatt tartotta a Főpolgármesteri Hivatal – derül ki Borbély Lénárd szavaiból. Medgyessy és az Alstrom kapcsolata is érdekes, ugyanis ahogy a Magyar Idők korábban megírta, összesen 597 ezer euró, azaz 180 millió forint áramlott a volt miniszterelnök családi cégéhez.

A teljes videó ide kattintva tekinthető meg!

További cikkek:

 

Kapcsolódó Cikkek

  • Az illegális migrációnak nincsenek nyertesei

    Az illegális migrációnak nincsenek nyertesei

    Budapest, 2019. március 22., péntek (MTI) – Az illegális migrációnak nincsenek egyértelmű nyertesei, legfeljebb csak haszonélvezői vannak – hangoztatta a Miniszterelnökséget vezető miniszter pénteken, a Mathias Corvinus Collegium (MCC) budapesti migrációs konferenciáját megnyitó beszédében.

  • Meghatározó a bíróságok szerepe a társadalom életében

    Meghatározó a bíróságok szerepe a társadalom életében

    A bíróságok még az igazságszolgáltatásnál is komolyabb szerepet töltenek be a társadalom életében, létük önmagában meghatározó a jogi kultúra, a béke, az együttélés szempontjából – mondta az Országos Bírósági Hivatal (OBH) elnöke pénteken Kaposváron.