EUR: 321,20 Ft
CHF: 281,49 Ft
2018. november 18., vasárnap
Jenő

Egyéb Baja

Felelős állattartásról tanultak az ovisok

Mi köze van a macskának az egészséghez, és mit keresnek cicamentők egy óvoda egészség heti rendezvényén? Mint tudjuk, ma már a lelki és mentális egészséget legalább annyira fontosnak tartjuk, mint a testi jólétet, ebből kiindulva pedig aligha csodálkozhatunk el azon, hogy a bajai Szent László Óvoda állatvédőket is hívott délutáni foglalkozást tartani a gyerekeknek.

Fontos, hogy az óvodások is tanuljanak a felelős állattartásról

Az Összefogás a bajai cicákért csapata 2014 óta tevékenykedik a városban, az elmúlt évek során több száz gazdátlan, elhagyott, beteg vagy balesetes macskát vettek gondozásba. Többségüknek sikerült gazdát is találni, de – mint mondják – a macskák még a kóbor kutyáknál is hátrányosabb helyzetűnek számítanak, így például a kóbor macskák problémájának megoldása sokkal nagyobb erőkifejtést igényel. A csapat jelenleg a napi segítségnyújtáson túl főként a gazdátlan kolóniák felszámolásán dolgozik, de azt is fontos küldetésüknek tekintik, hogy terjesszék a felelős állattartás elméletét és gyakorlatát.


A macska nem játékszer, a gazdáknak pedig felelős döntéseket kell hozniuk – hangsúlyozták a szakemberek

Az óvodások hálás közönségnek bizonyultak, hiszen a legtöbb gyerek alapvetően szereti az állatokat, a cicát pedig többnyire dögönyözni való cukiságnak tartják. A cicamentők azonban nagyon hamar igyekeztek eloszlatni ezt a tévhitet. Leszögezték: a macska (illetve bármely más háziállat) nem játékszer! Az állatnak éppúgy megvannak a maga igényei és szükségletei, mint az embernek, de ezek ellátása emberi felelősség. A szakemberek beszéltek arról, mire van szüksége egy cicának, mire kell figyelni az ellátása során, hogyan ismerhetők fel a cicát megtámadó betegségek, illetve meséltek a dorombolás gyógyító hatásáról.

Az Összefogás a bajai cicákért csapata 2014 óta foglalkozik állatmentéssel

Bevezetésül plüsscicákkal illusztrálták a legfontosabb tudnivalókat, később azonban előkerült a hordozókból két hús-vér macska is, amelyek hősiesen állták a gyerekek rohamát. Igaz, a cicamentők külön megkérték a kicsiket, hogy ne kiabáljanak, ne ijesszék meg az állatokat, és igen érzékeny közönségre találtak, mert az ovisok türelmesen közelítettek, szépen simogatták a cicákat, a bátrabbak pedig azzal is megpróbálkoztak, hogy a cicamentők által megmutatott módon felemeljék az állatokat. – A gyerekekben bízunk – foglalták össze tanulságképpen a cicamentők, utalva arra, hogy a felelős állattartással minél kisebb korban meg kell ismerkedni, ennek érdekében pedig hívásra szívesen ellátogatnak bármely intézménybe.


Kapcsolódó Cikkek

 • Rossz a menetrend!

  Rossz a menetrend!

  Egy rejtettkamerás felvétel szerint az ütemezés miatt késnek a városban közlekedő buszok.

 • Márton-napi vigadalom

  Márton-napi vigadalom

  Szekszárdon november 10-én és 11-én szervezték meg a Márton-napi rendezvényt, amelyet negyedik alkalommal rendezett meg a város.

 • Még tizennégy fellépő

  Még tizennégy fellépő

  Újabb három külföldi és tizenegy magyar zenekar fellépését jelentette be a Rockmaraton szervező csapata.