EUR: 321,33 Ft
CHF: 284,66 Ft
2019. január 16., szerda
Gusztáv

Egyéb Ózd

Félig nő, félig hal

Az ózdi csónakázótó közelében áll egy szobor, amely egy félig nő, félig hal alakot ábrázol. A mitológiából ismert alak 1986-tól áll a parkban, mészkő talapzaton, miután Gáti Gábor Munkácsy-díjas festőművész és Tóth Gyula építész megformálta.

A Sellő – ezt a nevet viseli az alkotás – kifejezés az Asszír Birodalom idejéből származik, a mítosz szerint Asratum istennő sellővé változtatta magát. Később ezt a lényt tették felelőssé a hajótörésekért. Nem tudjuk, milyen volt a rumellátás Kolumbusz Kristóf hajóin, de a híres felfedező állította, hogy a Karib-térségben ő is látott sellőket.

Fotó: Lokál

Fotó: Lokál

Kapcsolódó Cikkek

 • Hurrá, havas új év!

  Hurrá, havas új év!

  Havazással köszöntött be az új év első hétvégéje. A Normafán és a budai hegyekben megjelentek a környéken élő családok, előkerültek a szánkók és a csúszkák, de volt, aki egyszerűen túrázni ment fel a hegyekbe, hogy a csodálatos tájban gyönyörködve tegyen kirándulást.

 • Jégtáncoljunk!

  Jégtáncoljunk!

  Egészen február végéig várja a téli sportok kedvelőit Csepel jégpályája a Szent Imre téren, amelyet a Magyar Országos Korcsolyázó Szövetség Team Passion jégtáncszakosztálya tagjainak produkciójával nyitottak meg.

 • Sziesztakorizás

  Sziesztakorizás

  Február végéig várja a jégkorcsolyapálya a Szieszta Pontra látogató kicsiket és nagyokat. A téli sportot kedvelő kerületi lakosok hétfőtől vasárnapig 8–14 óráig, valamint 15–20 óráig tudják használni a jégpályát.