EUR: 316,40 Ft
CHF: 281,87 Ft
2019. március 24., vasárnap
Gábor, Karina

Egyéb Nagykanizsa

Foltok, táncok, dallamok

Kiváló, országos és világhírű előadók, valamint a kanizsai kulturális élet jeles személyiségei is fellépnek a Tavaszi Művészeti Fesztiválon (TMF), amely március 19-én kezdődik. Tíz nap alatt nyolc remek program várja az érdeklődőket.

A nyitónapon a Magyar Állami Népi Együttes Megidézett Kárpátalja című műsorát hozza el Nagykanizsára. Az előadás a magyar színpadi néptáncművészet történetében először mutatja be – egy antológia keretében – a Keleti-Kárpátokban és annak előterében, a Kárpátalján élő népek, a magyarok, az ukránok, a ruszinok, a huculok, a románok, a cigányok és a zsidók sokszínű és gazdag tradicionális kultúráját, felmutatva mindazt, ami e népek hagyományaiban közös nemzeti sajátosság.


Megidézett Kárpátalja. A Magyar Állami Népi Együttes előadása azt mutatja meg, ami közös az ott élő népekben (Fotó: MTI)

Három színházi est is várja az érdeklődőket. Gogol monodrámáját, az Egy őrült naplóját Bodó Viktor rendezésében és Keresztes Tamás előadásában láthatja a közönség. Először vendégszerepel Kanizsán a szombathelyi Weöres Sándor Színház, amely a Mohácsi János által színpadra állított A falu rossza című népszínművel mutatkozik be, a zalaegerszegi Hevesi Sándor Színház pedig Ray Cooney Család ellen nincs orvosság című, Besenczi Árpád által rendezett vígjátékát hozza el a fesztiválra.

A zenekedvelők is találhatnak majd maguknak csemegét, hiszen Gershwin születésének 120. évfordulóján a Karosi Júlia Kvartett lép fel.


– Egyik legkedvesebb zeneszerzőm, George Gershwin dalai régóta meghatározóak számomra, hiszen rajtuk keresztül kezdtem a jazz-zenével foglalkozni. Az ő világa hidat képez a klasszikus zene és a jazz között, s ebben rendkívül otthonosan érzem magam – vallja Karosi Júlia énekesnő, aki Várhatok még címmel állította össze Gershwin-estjét.

A helyi művészeti életet képviseli a programban a Kanizsa Big Band, amely vendégként az énekes Pecze Zsófiával és a trombitás Pecze Balázzsal együtt áll színpadra, s a barokk és reneszánsz muzsika Európa-szerte ismert előadója, Kónya István lantművész is fellép Nagykanizsán. Érdekesség, hogy bár a művész kanizsai születésű, a városban utoljára nyolc évvel ezelőtt koncertezett. A lantművész a Hágai Királyi Konzervatórium barokk tanszakán tanult, kamarazenei diplomáját is ott szerezte. Ő az első magyar, aki lantdiplomával rendelkezik. Ma már szólistaként, kísérőként és különböző zenekarok tagjaként Európa számos országában koncertezik, s rendszeresen tanít régizene-kurzusokon.

A kanizsai tavaszi fesztiválon idén is rendeznek kiállítást, amelyen ezúttal a helyi foltvarrók munkáival ismerkedhetnek meg a látogatók.

Kapcsolódó Cikkek