2019. január 16., szerda
Gusztáv

Egyéb Békéscsaba

Fontos az ápolók munkája

A Békés Megyei Központi Kórházban is megünnepelték a napokban a magyar ápolók napját. Ezen a napon az egészségügyi szakdolgozók munkájának fontosságára hívják fel a figyelmet, valamint Kossuth Zsuzsannára emlékeznek.

Ezt a jeles napot 2014 februárja óta ünnepeljük, akkor az Országgyűlés határozatban mondta ki, hogy az ápolói munka megbecsülése érdekében Kossuth Zsuzsanna születésének évfordulóját, február 19-ét a magyar ápolók napjává nyilvánítják – olvasható az Állami Egészségügyi Ellátó Központ honlapján.


A megyei intézményben, hasonlóan az ország más egészségügyi létesítményeihez, elsőként megkoszorúzták Kossuth Zsuzsanna szobrát, amelyet tavaly, az emlékév során tudtak felállítani. Kossuth Zsuzsanna 1817. február 19-én született, az 1848–49-es szabadságharcban a tábori kórházak főápolónője, Kossuth Lajos legfiatalabb húga volt. Ő szervezte meg a legelső katonakórházakat 1849-ben, elsőnek hívta fel a civilizált világ figyelmét a sebesült katonák ápolásának kötelességére.

Ezen a napon tudományos üléseket szerveznek, előadások hangzanak el, nálunk még az év szakdolgozói címeit is kiosztják – tudtuk meg Mészáros Magdolna ápolási igazgatótól. Ezt a címet hárman vehették át: Petrovszki Tünde, a Réthy Pál Tagkórház diabetológiai szakápolója, Szekeres Éva Marianna, a Pándy Kálmán Kórház mozgásszervi rehabilitációs osztályának főnővérhelyettese és Papp Ida, a Megyei Onkológiai Központ gyulai szakápolója. A rendezvényen gratuláltak még Kuti Árpádné Romvári Éva főnővérnek is, aki a Magyar Ápolási Egyesület felterjesztésére magas színvonalú munkájáért február 19-én miniszteri elismerő oklevélben részesült.

2018-ban Semmelweis Ignácot, az édesanyák megmentőjét is ünneplik, az emlékévhez kapcsolódóan az intézmény vezetősége elismerő oklevelet nyújtott át Kónyáné Biri Andreának a higiéné területén végzett több évtizedes kiemelkedő tevékenysége elismeréséül. A tiszteletbeli ápolói címet is átadták, ezt idén Kárpáti Zoltánné Tölgyesi Ágnes, a Pándy Kálmán Kórház könyvtárosa kapta.

Kapcsolódó Cikkek

 • Hurrá, havas új év!

  Hurrá, havas új év!

  Havazással köszöntött be az új év első hétvégéje. A Normafán és a budai hegyekben megjelentek a környéken élő családok, előkerültek a szánkók és a csúszkák, de volt, aki egyszerűen túrázni ment fel a hegyekbe, hogy a csodálatos tájban gyönyörködve tegyen kirándulást.

 • Jégtáncoljunk!

  Jégtáncoljunk!

  Egészen február végéig várja a téli sportok kedvelőit Csepel jégpályája a Szent Imre téren, amelyet a Magyar Országos Korcsolyázó Szövetség Team Passion jégtáncszakosztálya tagjainak produkciójával nyitottak meg.

 • Sziesztakorizás

  Sziesztakorizás

  Február végéig várja a jégkorcsolyapálya a Szieszta Pontra látogató kicsiket és nagyokat. A téli sportot kedvelő kerületi lakosok hétfőtől vasárnapig 8–14 óráig, valamint 15–20 óráig tudják használni a jégpályát.