EUR: 323,05 Ft
CHF: 286,52 Ft
2019. január 16., szerda
Gusztáv

Belföld

Fontos lehet a vízumeljárások felülvizsgálata a menekültáradat megállításához

Fontos, hogy az EU “elkezdett gondolkodni” azon, megtagadják a vízummentességet vagy a vízumok kiadását azoktól az országoktól, amelyek nem veszik azonnal vissza a kitoloncolt migránsokat – mondta Gyarmati István biztonságpolitikai szakértő az M1 aktuális csatornán csütörtökön.

Az Európai Bizottság szerdán ismertetett javaslatcsomagja szerint szigorítanák az uniós vízumeljárásokat a tartózkodásra nem jogosult bevándorlók visszafogadásában “nem megfelelően” együttműködő, nem uniós országok esetében. Szükség esetén a bizottság az uniós tagállamokkal együtt dönthetne a vízumkódex egyes rendelkezéseinek módosításáról, ide értve a kérelmek feldolgozási idejét, a kiadott vízumok érvényességi idejét, a vízumdíjak költségét, valamint egyes utazók, például a diplomaták ilyen díjak alóli mentességét.


Gyarmati István a műsorban arról beszélt, egyelőre több ezer ember akar bejutni Európába, de ez a szám bármikor nőhet, különösen, ha sikerrel járnak, mert akkor elterjed a híre és “jönni fognak a többiek is”. Mint mondta, ezért fontos, hogy megakadályozzák ennek a több ezer embernek is a bejutását Európába. Véleménye szerint a jó idővel egyre többen jönnek a ” jól bevált” balkáni útvonalon, és ugyan próbálkoztak a Bulgária-Románia útvonallal is, az “nem annyira működött”.

A szakértő kiemelte az EU és Törökország között született megállapodást és a líbiai tengeri határ lezárását, mivel ezekkel – mint mondta – sikerült lényegesen csökkenteni a menekültáradatot.


További cikkek:

Kapcsolódó Cikkek

 • Balliberális párttá vált a Jobbik

  Balliberális párttá vált a Jobbik

  Páros lábbal szállt bele Gyöngyösi Mártonba, volt pártja elnök-helyettesébe és az őt védő Márki-Zay Péter hódmezővásárhelyi polgármesterbe Volner János, a Jobbikból a Mi Hazánk Mozgalomba igazolt képviselő.

 • 23-24 százalékkal bővült az építőipar 2018-ban

  23-24 százalékkal bővült az építőipar 2018-ban

  Vélhetően 23-24 százalékkal bővült az építőipar teljesítménye 2018-ban az előző év azonos időszakához képest – kommentálták piaci elemzők a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) által az építőipar novemberi teljesítményéről kedden kiadott jelentést.

 • Felfüggesztett börtönre ítélték a védett lepkékre vadászó cseheket

  Felfüggesztett börtönre ítélték a védett lepkékre vadászó cseheket

  Természetkárosítás miatt jogerősen egy év két hónap, két év próbaidőre felfüggesztett börtönbüntetésre ítélte a Berettyóújfalui Járásbíróság kedden azt a négy cseh állampolgárt, aki 2017 szeptemberében fokozottan védett szikibagolylepkékre vadászott a biharsági tájvédelmi körzetben – közölte a Debreceni Törvényszék szóvivője az MTI-vel.