EUR: 316,40 Ft
CHF: 281,87 Ft
2019. március 24., vasárnap
Gábor, Karina

Külföld

Francia értelmiségiek tiltakoznak az iszlám terror ellen

100 francia vezető értelmiségi, tudósok, írók, filozófusok, művészek kiáltványt tettek közzé a Le Figaróban. Az oka, hogy a migránsválság óta kezd elviselhetetlenné válni a helyzet: a radikális muszlimok már nemcsak a gondolat szabadságát veszélyeztetik, hanem minden értelemben a szabadságot. Magát az évszázados francia (és persze európai) demokráciát – írja az Origó.

A kiáltványban az értelmiségiek az iszlámot a legradikálisabb nézetekhez, a nácizmushoz, a sztálinizmushoz hasonlítják és egy totalitarianizmusnak nevezik.


Szerintük az iszlám a tényleges szabadságot veszélyezteti amelyet olyan módon próbálnak véghezvinni, hogy magukat az intolerancia áldozatának mutatják be.

Az erőszakos iszlám megállításáról szóló írás fontos gondolata, hogy az iszlám gyűlöli a demokratikus szuverenitást, vagyis a szabadságot, és megalázva érzi magát, ha nem uralkodhat más vallás felett. Ez pedig természetesen összeegyeztethetetlen mind a francia állam világi felfogásával, mind az általános vallásszabadsággal – olvasható az Origón.


További cikkek:

Kapcsolódó Cikkek