2019. január 22., kedd
Artúr, Vince

Külföld

Frank Furedi: Soros György Istent játszik

Wojciech Zdrojkowski beszélgetett Londonban Frank Furedi szociológus professzorral Soros Györgyről és annak politikában avatkozó tevékenységeiről a Gazeta Polska című napilapban.

Idén februárban a brit média arról tudósított, hogy George Soros milliárdos közel fél
millió fontot utalt át a Best for Britain” nevű szervezetnek a brexit-ellenes
kampányra. Miért avatkozik be Nagy-Britannia belügyeibe?


Sok ember Európában úgy gondolja, hogy joguk van kijavítani azon polgárok hibáit, akik
nem értik az olyan bonyolult dolgokat, mint a brexit. Soros egy közülük. Soros kettős mércét alkalmaz. Úgy gondolja, hogy tekintéllyel rendelkezik, ami hiányzik másoknál, így a közéletben sem érzi magát korlátozva. Ezért Istent próbál játszani. Azt is gondolja, hogy a társadalmakra rá tudja erőltetni a nézeteit, még olyanokra is, ahová nem tartozik. Anyagiak felhasználása idegen országok belügyeibe való beavatkozás céljából erkölcsileg kifogásolható.

2013-ban Önt meghívták az „Open Society Youth Exchange” c. találkozóra Budapestre, amelyet az egyik legnagyobb Soros-alapítvány finanszírozott, ahol részt vettek más civil szervezetek is. Miért Önre esett a választás?


Írtam egy könyvet „On Tolerance: The Life Style Wars” címmel a toleranciáról, így valószínűleg azt gondolták, hogy közös nézeteket vallunk. Amikor beszéltem ezen a találkozón, azt éreztem, hogy nem megfelelő helyre kerültem. Azt éreztem, mintha egyedül lettem volna, és olyan emberekhez beszélek, akik bár bólogatnak, de teljesen más a világnézetük

Az idei évben nagy visszhangot vert az Ön „The Telegraph”-ban megjelent cikke, ahol leírta ezen találkozón történteket. Megemlítette, hogy a vacsora közben a résztvevők dicsekedtek, milyen nagy befolyásuk volt világeseményekre, mint az arab tavasz Egyiptomban vagy az ukrán Majdan.Ezen találkozó után megváltozott a véleménye Sorosról?

Ezen esemény előtt tudatában voltam annak, hogy – akárcsak számos gazdag, alapítványokkal rendelkező ember, pl. Bill és Melinda Gates – Soros szeret időnkét beleavatkozni a politikába. Ezen tapasztalat után azonban tudatosult bennem, hogy sokkal nagyobb befolyással akarnak bírni a politikára ő és szimpatizánsai. Észrevettem, milyen erőteljesen akarták az alapítványai különböző országokban bevezetni a politikai programjukat. Nehéz megítélni ezen befolyás erejét, az a fontos, hogy ezzel a befolyással rendelkezni akarnak – írja a Gazeta Polska.

Frank Furedi professzor magyar-zsidó szociológus és számos könyv szerzője, évek óta a BritSzigeteken él. Magát klasszikus liberálisnak tartja, de ahogyan fogalmaz, nem olyannak, amilyeneket pl. az USA-ban lehet látni. Hisz a toleranciában, a szabadságban, a kormányok be-nem avatkozásába a polgárok magánéletébe. Ugyanakkor nagyon konzervatív nézeteteket vall, többek között az oktatás területén, sokat ír az egyetemeken tapasztalható rosszabbodó akadémiai környezetrőlés a túlzott politikai korrektségről. A kutatások szerint a legidézettebb szociológus a brit sajtóban.

Február elején Furedi professzor honfitársa, George Soros milliárdos 400 ezer fontot fizetett a brexitet ellenző „Best of Britain” alapítvány számlájára. Ezen hír médiavihart kavart, a higgadt Soros azt mondta, hogy büszke arra, amit tett. Február 11-én a „Mail on Sunday” c. napilap leközölte a milliárdos cikkét, ahol meglepetésének adott hangot az ellene irányuló éles reakciókkal kapcsolatosan. Azt állította, hogy sohasem takargatta a brexit-ellenes nézeteit, az britek kilépését az EU-ból „tragikus hibának” tartja. Ezt követően még 100 ezer fontot adott a „Best of Britain”-nek.

További cikkek:

 

Kapcsolódó Cikkek