2019. január 17., csütörtök
Antal, Antónia

Belföld

Gulyás Gergely: Az uniónak tolerálnia kell az eltérő bevándorláspolitikát

Az Európai Uniónak toleránsnak kell lennie a bevándorláspolitikában eltérő véleményt megfogalmazó tagállamokkal – mondta a Fidesz frakcióvezetője kedden, a Közép-európai Club Pannonia Közhasznú Egyesület (KEP) budapesti fórumán.

Gulyás Gergely előadásában kifejtette, az uniónak nincs egy minden országnak elfogadható megoldási javaslata a bevándorlási válságra, sőt a meglévő közösségi szabályokat, így például a külső határok védelmét sem tudja megfelelően érvényesíteni.


Kiemelte, a kelet-európai országok többsége alapvetően a kommunizmus elleni közös küzdelem, valamint a gyarmattartó múlt hiánya miatt a nyugat-európaitól eltérően kezeli a bevándorlást, az integrációt, továbbá állama keresztény gyökereit.

Gulyás Gergely szerint az uniónak toleránsnak kell lennie a tagállamok különbözőségei iránt, mert ha nem így járna el, akkor azzal szétverné a jelenlegi európai közösséget. Márpedig az intézményesült európai együttműködésnek nincs alternatívája – jelentette ki, aláhúzva, hogy az unióhoz csatlakozás Magyarország talán legnagyobb rendszerváltozás utáni sikere, amiről alapvetően kompromisszum van a pártok között.


A Fidesz frakcióvezetője szerint az unióhoz legutóbb csatlakozott országok európai elkötelezettségét jól mutatja, hogy fiskális szempontból ezek az államok a legfegyelmezettebbek közé tartoznak. Példaként említette, hogy miközben Magyarország 2004 és 2011 között egyszer sem teljesítette a maastrichti kritériumokat, addig azóta minden évben eleget tett ennek az uniós pénzügyi kötelezettségének.

A kormánypárti politikus kérdésre válaszolva elmondta, Németországnak éppen ezért érdeke a politikai szövetség erősítése a visegrádi országokkal. Megjegyezte, hogy a német választók többsége ma már úgy gondolja, a német médiában mindig támadott Orbán Viktor miniszterelnöknek volt igaza a bevándorlás kérdésében.

További cikkek:

Kapcsolódó Cikkek

 • Figyelő: Szijjártó Péter lett az év embere

  Figyelő: Szijjártó Péter lett az év embere

  Szijjártó Pétert külgazdasági és külügyminisztert választotta a Figyelő a 2018-as Év emberének. A lap szerint a díjat azzal érdemelte ki a külügyminiszter, hogy ellentmondást nem tűrő kiállásának köszönhetően jelentősen nőtt Magyarország külpolitikai mozgástere.

 • Hadházy zokniján röhög a fél ország

  Hadházy zokniján röhög a fél ország

  Rekordsebességgel terjednek az interneten azok a fotók és rövid videók, amelyek megörökítették, hogyan szállta meg rendszeresé váló “tettestársával”, Szél Bernadettel az MTVA székházát ismét, de ezúttal közkinccsé tett lyukas zoknijában az ellenzéki performanszok állandó főszereplője, Hadházy Ákos független képviselő.

 • Munkamorál

  Munkamorál

  Nem szaladnék bele ebbe a túlóratörvény pofonba (ajtóba), de azért halkan megjegyzem: nem igazán értem, hogy mi itt a probléma.