EUR: 316,40 Ft
CHF: 281,87 Ft
2019. március 23., szombat
Emőke

Egyéb XVI.kerület

Hamis aláírás az Együtt jelöltjénél?

Szatmáry Kristóf és Ágoston János közösen ment el a XVI. kerületi rendőrkapitányságra

„Kamupártokhoz” hasonló módon juthatott aláíráshoz az Együtt képviselőjelöltje a Kertvárost és Zugló-Alsórákost magába foglaló 13. választókerületben. Vajda Zoltán aláírásgyűjtő ívén ugyanis olyan választó szignója is szerepel, akinek esze ágában sem volt támogatni őt.

Az Együtt jelöltje így igencsak „díszes” társaságba keveredett, mert további három, gyakorlatilag ismeretlen párt jelöltjének ívein szintén megtalálható volt ugyanez a hamisított aláírás.


A visszaélésről a 74 éves Ágoston János a XVI. kerületi rendőrkapitányság épülete előtt tájékoztatta az újságírókat. Az idős férfi a választókerület fideszes országgyűlési képviselőjének, Szatmáry Kristófnak a segítségét kérte igaza bizonyítására, ugyanis durván megsértették személyiségi jogait.

Vajda Zoltánt már elmarasztalták

Az Együtt jelöltje, Vajda Zoltán esetében nem a mostani az első problémás választási eset a kampányban. A budapesti 13. számú országgyűlési egyéni választókerületi választási bizottság korábban megállapította, hogy Vajda Zoltán tiltott helyen, egy köznevelési intézményben gyűjtött aláírásokat és forgatott kampányvideót. A törvény szerint köznevelési intézményben tilos kampánytevékenységet folytatni, ám az Együtt jelöltje ennek ellenére a Veres Péter utcai Gourmand Szakácsiskolát választotta választási gyűlésének helyszínéül. Vajda Zoltánt akkor elmarasztalta a bizottság, valamint eltiltotta a további törvénysértéstől.

Ágoston János a csalásra akkor figyelt fel, amikor ellenőrizni akarta: valóban csak azon jelöltek adták le támogatói aláírását, akiket segíteni akart a jelöltté válásban. Ehhez március 12-én bement a XVI. kerület választási irodába, s az ajánlás-ellenőrző rendszerben megvizsgálta: kinek a neve mellett szerepel a szignója. Meglepetten tapasztalta, hogy négy olyan jelölt is leadta az aláírását, akiket valójában nem akart segíteni.
– Kijelentem, hogy sem Vajda Zoltán Tamást, az Együtt jelöltjét, sem Táskai Anitát, az Értünk-Értetek – A hiteles párt politikusát, sem Tánczos Tamás Antalt, a Nemzeti Együttműködés és Megbékélés Párt indulóját, de a Minden Szegényért Párt színeiben aláírást gyűjtő Nótár Imrénét sem támogattam – mondta a tájékoztatón Ágoston János. – Az ügyben feljelentést tettem ismeretlen elkövető ellen, aki gyaníthatóan mások adataival is hasonló módon visszaélhetett.


Az ellenzék gyakran „kamupártoknak” nevezi azon kisebb pártokat, amelyek jelöltjei kétes úton szerzett szignókkal próbálják összegyűjteni a szükséges 500 aláírást – ezzel gyakorlatilag csalással indulnának az április 8-i választáson. A Fidesz szerint a mostani aláírásbotránnyal az Együtt is feliratkozott a „kamupártok” listájára, s felszólították Vajda Zoltánt: adjon magyarázatot a szabálytalanságra. Valamint a kormánypárt azt is jelezte, hogy a választási bizottsághoz fog fordulni az Együtt – Korszakváltók Pártja ajánlóíveinek újraellenőrzése érdekében.

Rejtély, ki támogat kit

Nemcsak Vajda Zoltán személyében jár rá a rúd a kampányban a XVI. kerületi baloldalra. Úgy tűnik, a DK jelöltje, Nemes Gábor is igencsak küszködik a támogatásért. Az MSZP ugyanis hivatalosan beállt Gyurcsány Ferenc pártjának jelöltje mögé, de a jelek arról árulkodnak: nem minden vezető szocinak fűlik ehhez a foga. A kerületet szinte alig ismerő Nemes gyűléseit az MSZP országos és fővárosi politikusai finoman szólva sem rohanták le: közülük gyakorlatilag ezeken az eseményeken senki nem tette tiszteletét. Továbbá egy apró baki miatt kiderült, a kertvárosi MSZP egykori elnöke, Abonyi János sem igazán fogja Nemes pártját. A kertvárosi MSZP Facebookján ugyanis nyilvánosan megjelent, hogy Abonyi aláírása három jelölt ívein is jogtalanul szerepel, ami miatt az érintett feljelentést is tett. Csakhogy a hivatalos iratok arról is árulkodtak, összesen csak ezen három jelöltre adta le Abonyi a szignóját – vagyis úgy tűnik: Nemes a kertvárosi főszocinál még egy autogramra sem volt jó a jelöltállítási időszakban.

Kapcsolódó Cikkek