EUR: 323,05 Ft
CHF: 286,52 Ft
2019. január 16., szerda
Gusztáv

Egyéb Dunaújváros

Három Gráciák a Lóriban

Fiatal képzőművészek alkotásaiból 3 Gráciák címmel nyílt rendhagyó kiállítás a Lorántffy Zsuzsanna Szakgimnázium Galériában. Az alkotókat Rohonczi Istvánné oktató mutatta be.

– Mit lehet tudni a három tehetséges fiatalról?


– Cseppen Alexa Hortenzia, Fábián Viktória Bernadett és Patakfalvi-Vigh Kincső egyaránt az iparművészeti képzésünkben részt vevő, idén érettségiző diák. Közös még bennük, hogy ugyanabban a kollégiumi szobában élik hétköznapjaik egy részét. Mindhárman érdemeket szereztek a képzőművészet területén az elmúlt években. Több pályamunkájukat szakmai zsűrik külső fórumokon is elismeréssel díjazták. Tavaly merült fel bennük az igény, hogy ők is önálló kiállítást rendezzenek a Lorántffy Galériában. Tudtam, hogy az igényük nem alaptalan vagy vicc. Részemről az volt a kérés, hogy saját, önálló munkákkal jelenjenek meg. Februárig volt idejük átgondolni a terveiket, valamint dolgozni is.

– Hogyan jött a kiállítás címe?


– Ha három fiatal lány képzőművészeti kiállításáról esik szó, akaratlanul is felmerül a 3 Grácia mint cím. Ahhoz azonban, hogy ezt az antik mitológiai témát a XXI. századhoz is kötni lehessen, egy a kiállítást megelőző utolsó játékra kértem fel őket a hétvégén. Első szóra „megadták magukat”, és mindhárman elkészítették a „három grácia” parafrázisukat, amely a vitrinekben megtekinthető. A három grácia gyakori téma a képzőművészetben, akár a reneszánsz Botticelli, akár a barokk Rubens festménye miatt gondolunk rájuk, de szoborként sem ismeretlen az ábrázolásuk. A lányok a művészettörténetből erre is tanultak példát. Ha ezekre az előképekre reagáló munkáikat szemügyre vesszük, kirajzolódik egyéni látásmódjuk, személyiségük. Alexa főként mai világunk fonákságaira mutat rá általa, Kincső külső megjelenésükből állít tükröt elénk, míg Viki egy montázzsal képezi le a témát, konkrétan hármuk személyiségjegyeit csomagolja növényi formákba.

– Mit kell tudni az alkotásokról?

Azt az elején szeretném leszögezni, hogy mindhárman rendelkeznek egyfajta belső alkotói, teremtő igénnyel. Talán még fontosabb volt számukra, hogy a valóság minél pontosabb leképezése jelenjen meg a képeiken, de ma már a „valóságon túli” megfogalmazása sem áll távol tőlük. Művészettörténeti tanulmányaik – remélem – szintén egyengették útjukat ebbe az irányba. Megvan bennük a kíváncsiság a legújabb törekvésekre, túl az avantgárd irányzatokon. Megvan bennük a bátorság is, hogy éljenek gondolatviláguk, belső énjük vizuális megfogalmazásával. És nem utolsósorban megvan bennük a szereplési vágy is, ami éppen egy ilyen kiállítás alkalmával valósulhat meg.

– Néhány mondatban bemutatná az alkotók stílusát?

– Alexa képein a jelen idő a főszereplő. Az a külső világ, amely körülveszi ezt a korosztályt. Nem zárkózik el a negatívumok, az árnyoldalak bemutatásától. A valóságot úgy tárja elénk, ahogy az lecsapódik a mai fiatalok mindennapjaiban. Fiatal emberi arcok néznek ránk a képeiről, mindig valamilyen kiegészítő elemmel társítva azokat. Viki sokkal inkább az érzéseinkre hathat munkáival, mint az értelmünkre. Ábrázolásai kitűnő képi elemekkel társítottak, mint a felületi faktúrák. Játszik a felületminőségekkel. Ügyesen alakítja ki a képek terét, kompozícióját. Szereti a technikai sokféleséget, a ragasztást, a festett síkok mozgalmasságát, esetleg térben való kiemelését. Véleményem szerint Kincső a látvány, a természet megszállottja. Őt a színek, hangulatok, a bennünket körülvevő világ inspirálja képei megfogalmazása közben. Nem riad vissza a különböző alapvető technikai eszközök használatától, kedveli a festéket, a színes krétát és a grafitot is. Ugyanakkor újító szándékkal kever homokot a festékbe, ragaszt műanyagot a felületre. Véleményem szerint jó úton jár. Ők hárman már elindultak egy úton, amely, remélem, nagyon szép jövő felé viszi őket. Ez a kiállítás a premier, a kezdet legyen ezen az úton.

Kapcsolódó Cikkek

 • Hurrá, havas új év!

  Hurrá, havas új év!

  Havazással köszöntött be az új év első hétvégéje. A Normafán és a budai hegyekben megjelentek a környéken élő családok, előkerültek a szánkók és a csúszkák, de volt, aki egyszerűen túrázni ment fel a hegyekbe, hogy a csodálatos tájban gyönyörködve tegyen kirándulást.

 • Jégtáncoljunk!

  Jégtáncoljunk!

  Egészen február végéig várja a téli sportok kedvelőit Csepel jégpályája a Szent Imre téren, amelyet a Magyar Országos Korcsolyázó Szövetség Team Passion jégtáncszakosztálya tagjainak produkciójával nyitottak meg.

 • Sziesztakorizás

  Sziesztakorizás

  Február végéig várja a jégkorcsolyapálya a Szieszta Pontra látogató kicsiket és nagyokat. A téli sportot kedvelő kerületi lakosok hétfőtől vasárnapig 8–14 óráig, valamint 15–20 óráig tudják használni a jégpályát.