EUR: 317,92 Ft
CHF: 280,51 Ft
2019. január 23., szerda
Rajmund, Zelma

Egyéb Ózd

Helyi szerzők műve a színpadon

Saját ötletemet sikerült végre megvalósítani azzal, hogy elkészült egy zenés színmű egy elképzelt, 1848–1849-ben játszódó történetből. December óta próbálunk több mint 15 szereplővel, és érezhetően egyre folyamatosabb a munka – nyilatkozta Szaka Attila, a Nemzetiszín Pántlikák című zenés történelmi dráma írója és forgatókönyvírója, aki évtizedek óta aktívan részt vesz városunk kulturális életében.

Az ÓMI Zenés Színház Egyesület állandó szereplői mellé több olyan fiatalt is kellett keresni, akik vállalták a színpadi bemutatkozást. Folyamatosan készülnek a díszletek, a korabeli ruhák egy részét a Nemzeti Filmtörténeti Élményparktól kapták, de varratni is kellett néhányat. A darab zenéjét dr. Danyi Richárd szerezte, zenei szerkesztő Molnár Erik, a rendező pedig ezúttal is Béri László. A zenészek többségükben ózdiak, de érkezik hozzájuk egy hegedűművész, és a darabban közreműködik a Szabad Szombat Táncegyüttes is. A történet első felvonása Teleki Blanka leányneveldéjében játszódik 1848 őszén, a második felvonás pedig 1949-ben – az aradi vértanúk kivégzése után – már egy hadbíróságon folytatódik, ahol a bíró a főszereplő lány fejére olvassa az összes bűnt, amit szerinte ő és a forradalmárok követtek el.


Fotó: Lokál
A Mágnás Miska sikere után ezúttal saját darabbal állnak színpadra a társulat tagjai

Március 14-én délelőtt a középiskolások részére két ingyenes előadást tartanak, este 19 órakor kezdődik az ősbemutató, amelyre a belépőjegyek ára történelmi 1848 forint lesz. Az esti díszelőadásra kitűnő ráhangolódást nyújt 17 órától az emeleti Adorján Lajos teremben nyíló Pilvax kávéház is. Szaka Attila végezetül megköszönte a támogatóknak és segítőknek, hogy mindez létrejöhetett, hogy segítették a darab bemutatását.

A forgatókönyvíró

Szaka Attila régi harcosa az ózdi oktatásnak és kultúrának. Pedagógusként több oktatási intézményben dolgozott, köztük a városban egykor sikeres Beszterczei művészeti iskolában is, ahol kreativitása kiteljesedhetett. Pár éve úgy gondolta, kipróbálja magát a színpadon az ÓMI Zenés Színház amatőr társulatában. Januárban nagy sikerrel több telt házas előadást rendeztek a Mágnás Miska című darabból, amelyben Mixi szerepét alakította. Környezetében közismert a polgármesteri hivatal köznevelési és művelődési referensének polgári értékrendje, aki komoly munkát végzett a Miskolci Egyetem kihelyezett tagozatának megszervezésében. Ezúttal újabb oldalát mutatja meg: színdarabíróként, forgatókönyvíróként és szereplőként veszi ki részét egy helyben készült színdarabból.

Szaka Attila
Fotó: Borsod Online

Kapcsolódó Cikkek