EUR: 316,40 Ft
CHF: 281,87 Ft
2019. március 24., vasárnap
Gábor, Karina

Sport

Hihetetlen, de igaz: magyar arany az atlétikai vb-n!

Márton Anita a magyar atlétika első világbajnoki címét szerezte meg pénteken azzal, hogy 19,62 méteres országos csúccsal megnyerte a női súlylökést a birminghami fedettpályás vb-n.

A békéscsabai színekben versenyző nehézatléta világranglista-másodikként érkezett az angol városba, ahol egyértelműen az aranyesélyesek között tartották számon.


A 29 éves klasszis immár évek óta a nemzetközi elit tagja, fedett pályán a legutóbbi két Európa-bajnokságot megnyerte, míg a 2016-os portlandi vb-n második volt. Az amerikai versenyen két éve országos csúcsot lökött, s most egyértelműen azzal a céllal lépett a dobókörbe, hogy javít 19,33 méteres akkori eredményén.

 

A harmadik körben Márton Anita hosszas koncentrálás után kiváló, roppant dinamikus lökést produkált. A súlygolyó szép nagy ívben repült, messze túl a 19 métert jelző bóján, Márton pedig nagyot sikoltott örömében. Eredménye 19,48 méter lett, amivel nem csupán a vezetést vette át, de saját magyar csúcsát is a múltnak adta át.

Márton Anita a negyedik körben még érzékelhetően a rekordja hatása alatt állt, rontott, ötödikre azonban ismét jót lökött, 18,96-ot. Ezzel azonban még nem volt vége a versenynek, ő pedig régi jó szokásához híven ezúttal is a hatodikra tartogatta legjobbját: már biztos győztesként 19,62 méterig lökte a szert, ezzel tovább javította rekordját.

– Nagyon örülök, hogy nekem sikerült megszereznem Magyarország első aranyérmet atlétikai világbajnokságon – fogalmazott a világbajnok, aki azt is elmondta, hogy egyelőre hihetetlen számára, amit elért, kell még néhány nap a feldolgozásához.

 

(MTI/EPA/Facundo Arrizabalaga)

Kapcsolódó Cikkek