2019. január 18., péntek
Piroska

Külföld

Hiteltelennek tartják Putyin atomfegyveres terveit

Teljesen hiteltelennek nevezte Vlagyimir Putyin orosz elnök atomfegyverekre vonatkozó terveit Robert Schmucker német rakétaszakértő csütörtökön.

Oroszország egy ideig még nem lesz képes arra, hogy atommeghajtású manőverező robotrepülőgépet fejlesszen ki – vélekedett a müncheni műszaki egyetem oktatója.


“Túl nehéz lenne a szerkezet” – magyarázta. “Nem tudom elképzelni, hogy egy kis repülő atomreaktor képes lenne” elég üzemanyagot biztosítani működéséhez – tette hozzá.

A kutatók évtizedek óta vizsgálják a fenti lehetőséget – mondta Schmucker. Az atommeghajtású manőverező robotrepülőgép előnye a hosszú élettartam lenne. Működési elve a következő: egy a szárnyas rakétához csatolt reaktor annyi energiát termelne, amennyivel a fegyver sokáig és nagy sebességgel képes lenne az ellenséges radarok által észlelt magasság alatt repülni. Az elképzelések szerint a nehezen kivédhető támadóeszköz a világ bármely pontján bevethető lenne.


“Akár napokig is képesek lennének repülni” – mutatott rá a szakértő.

Schmucker politikai erőfitogtatásnak nevezte Putyin terveit. Az oktató a hiperszonikus rakéták kifejlesztéséről szóló bejelentést is puszta agyszüleménynek tartja. Időről időre szárnyra kapnak olyan hírek, amelyek szerint Oroszország és Kína nagy előrelépést tett a hiperszonikus fegyverek fejlesztése terén, azonban ezeknek nem hihetünk – vélekedett.

A hangsebesség ötszörösénél kezdődő hiperszonikus tartományban az anyag hihetetlen terhelésnek van kitéve, a tesztelés pedig elképzelhetetlenül drága – érvelt Schmucker.

Putyin csütörtöki évértékelő beszédében az ellenség által felderíthetetlen és elfoghatatlan, manőverező nukleáris fegyverek kifejlesztéséről számolt be. Ezek között szerepelt a Kinzsal (Tőr) névre keresztelt légi indítású, több mint 2 ezer kilométeres hatótávolságú hiperszonikus rakéta, valamint az atommeghajtású manőverező robotrepülőgép is. Putyin állítása szerint az előző év végén már mindkét fegyvert tesztelték.

Kapcsolódó Cikkek