EUR: 321,33 Ft
CHF: 284,66 Ft
2019. január 16., szerda
Gusztáv

Belföld

Hogyan spórolhatunk? Ma van az energiatakarékossági világnap

Március 6-án van a Nemzetközi Energiatakarékossági Világnap, amely talán sokakat cselekvésre ösztönöz. Kevesen gondolnak ugyanis bele, hogy egy kis odafigyeléssel több ezer forintot takaríthatunk meg a háztartásban. A beruházást igénylő befektetésekkel pedig akár felére is csökkenthetjük az energia számlát.

Kétféle ember van. Aki nagyon is odafigyel arra, hogy feleslegesen ne használjon energiát, míg a másik csoportba tartozók nem igazán törődnek azzal, ha éppen égve maradt a villany abban a szobában, ahol éppen senki nem tartózkodik, vagy éppenséggel 24-25 fokos szobában érzi jól magát a téli időszakban. A Lokálnak nyilatkozó energetikus szakember szerint már egy kis odafigyeléssel is az egyébként elhasznált energia 10 százalékát is megtakaríthatjuk, ami egy éves időszakban már jelentős összeg.


Katkó László egy tucat olyan ötletet mondott lapunknak, amelynek segítségével mindenféle befektetés nélkül pénzt spórolhatnak a családok.

– A háztartások energiahatékonyságának növelése, napjainkban egyre nagyobb jelentőséggel bír. A növekvő energiahordozó árak miatt és a fenntarthatóság jegyében széles körben terjednek a háztartások energia felhasználás csökkentési praktikák – mondta a Lokálnak Katkó László, aki elmondta az energiaspórolás 12 pontját.


1. A háztartási eszközök áramtalanítsa használat után. Az úgynevezett stand-by üzemmódban is van áramfelvétele ezeknek a berendezéseknek.

2. Cserélje ki a hagyományos izzókat energiatakarékos égőkre.

3. A közlekedőkbe érdemes mozgásérzékelőt tenni. Így automatikusan kikapcsol a világítás, ha már nem tartózkodunk ott.

4. A számítógépet használat közbeni szüneteknél érdemes energiatakarékos üzemmódra állítani.

5. A mosás során, az enyhén szennyezett ruhákat elegendő alacsonyabb hőfokon mosni.

6. Mindig egész adag ruhát mossunk, ne fél adagot.

7. Fürdés helyett zuhanyozzunk, így kevesebb előállított melegvízre van szükség.

8. Fél fokkal vegyük vissza a lakótér hőmérsékletét. Ha tartósan nem használunk egy helységet, vegyük alacsonyra a hőmérsékletét.

9. A fűtőtesteket hagyjuk szabadon, ne takarjuk el azokat.

10. Az ételt kihűlt állapotban tegyük a hűtőbe.

11. A hűtőszekrény hátulján lévő rácsot évente 2-3 alkalommal tisztítsuk meg. Miután hőleadó szerepe van, a szennyeződések miatt többlet energiára van szüksége a berendezésnek.

12. A mélyhűtőt legalább évente egyszer olvasszuk le. A felhalmozódott jégréteg rontja a készülék teljesítményét.

A Lokálnak nyilatkozó energetikus szerint ezeken felül széleskörű lehetőségünk van olyan megoldásokat alkalmazni, beépíttetni az otthonunkba, amelyek bár beruházást igényelnek, jelentősen csökkenthetik az energia számlát. Íme néhány megoldás a teljesség igénye nélkül.

1. Állítsuk, zónánként, vagy helységenként az ingatlan hőmérsékletét.

2. Programozható termosztáttal, lehetőségünk van egy-egy téli utazás során az ingatlan hőmérsékletét alacsonyabban tartani, majd haza érkezés előtt a termosztát bekapcsolja a fűtést.

3. Egyre elterjedtebbek az okos otthonok. Wifi-s termosztát, mozgásérzékelők stb. Ezek megtanulják a szokásainkat és maguktól szabályozzák a hőmérsékletet, világítást, média eszközöket.

4. Fűtő, hűtő, használati melegvíz termelő berendezéseinket, tűzhelyet, háztartási nagygépeket, lehetőség szerint cseréljük korszerűre, amelyek alap működésük során is kevesebb energiát használnak fel, mint évekkel ezelőtti változataik.

5. Az ingatlan hőtechnikai korszerűsítésével is sok energia spórolható meg. Korszerű, szigeteléssel csak a lakóteret fűtjük, nem az „utcát”.

6. Bátran használjuk a megújuló energiát. A nap mindig kéznél van.

7. Locsoljunk esővízzel. A fúrt kút szivattyúja energiát használ fel. Az összegyűjtött esővíz nem kerül energiába.

8. A wc öblítéshez ma már számos víztakarékos öblítő tartály létezik, amivel vizet lehet spórolni.

Katkó László elmondása szerint a ma épülő lakóházak törvényi szabályozása szigorúan veszi az ingatlanok energiafelhasználását. Rendeletben szabályozza a megfelelő hőszigetelő rendszer alkalmazását az egyes határoló felületeken, valamint az ingatlan gépészeti egységei csak korszerű, energiacsökkentő megoldásokat, berendezéseket enged felhasználni.

– Elsőnek ijesztő lehet, hogy a beruházási költségeket ezzel megnövelik, de a hosszú távú fenntarthatóság kompenzálja ezt. Számos, hazai és Európai Uniós pályázati lehetőség áll rendelkezésre, melyekkel korszerűsíthetjük otthonunkat – mondta lapunknak az energetikus, akit arra kértünk, hogy százalékosan becsülje meg az odafigyeléssel, illetve a beruházásokkal járó energia megtakarítását.

– Becsléseim szerint ha az említett 12 pontot valaki betartja, nagyjából 10 százalékot takaríthat meg a számlákból, míg a beruházásoknál ha egy korszerűtlen ingatlant teljes mértékben korszerűsítenek, akár 50 százalék is lehet a megtakarítás, ám átlagosan ez 15-40 százalék között van az elvégzett munkák függvényében.

Kapcsolódó Cikkek