EUR: 322,18 Ft
CHF: 281,27 Ft
2018. október 17., szerda
Hedvig

Egyéb Dunaújváros

Holokausztkiállítás a Bánkiban

„A művészet az elmondhatatlan tolmácsa” címmel interaktív utazó kiállítás nyílt a Bánkiban diákok képzőművészeti alkotásaiból. 

A Zachor Alapítvány a Dél-Karolinai Egyetemmel együttműködve 2017-ben immár 5. alkalommal hirdetett meg művészeti pályázatot általános iskola felső tagozatán tanuló és középiskolás diákok számára az Auschwitz-birkenaui láger felszabadulásának évfordulója és a holokauszt nemzetközi emléknapja tiszteletére. A felhívást igen nagy érdeklődés kísérte. 163 pályamunka – rajz, festmény, fotómontázs, vers, novella, zenemű – érkezett az ország számos pontjáról. A művekből 2017-ben interaktív, utazó kiállítás készült.


A kiállítás 15 egyszerűen felállítható molinóból áll, melyeken 15 kiemelkedő pályamű látható. Az interaktivitást a molinókon található QR-kódok biztosítják, melyek leolvasásával a látogatók digitális eszközök (okostelefon vagy tablet és fülhallgató) segítségével azonnal megnézhetik és meghallgathatják a műveket inspiráló interjúrészleteket – ezek vezetik körbe a diákokat a kiállításon. A kiállítás nem csak a rajzokat, festményeket és montázsokat megjelenítő molinókból áll, és megtalálható többek között az interjúalanyok fotója és rövid önéletrajza is. A kiállítást megnyitja: Gyöngyössy Csaba, a szakgimnázium korábbi igazgatója. A kiállítás az iskola nyitvatartási idejében, reggel 8-tól délután 18 óráig tekinthető meg, helyszíne: az SZC Bánki Donát Gimnáziuma és Szakgimnáziumának hátsó zsibongója.

Kapcsolódó Cikkek

 • Urmánczy szobor a Daru-dombon

  Urmánczy szobor a Daru-dombon

  Felavatták az erdélyi származású Urmánczy Nándornak állított emlékművet a csepeli Daru-dombon.  A néhai országgyűlési képviselő társaival száz éve, 1918-ban alakította meg a Székely Nemzeti Tanácsot Erdély és Magyarország területi integritásának megőrzéséért, de a Védő Ligák Szövetségének alapítása is az ő nevéhez fűződik.

 • Vége! Kivezetik a lakás-takarékpénztárak állami támogatását

  Vége! Kivezetik a lakás-takarékpénztárak állami támogatását

  Az Országgyűlés kedden kivételes eljárásban határozott a lakás-takarékpénztárak állami támogatásának kivezetéséről. A döntés nem érinti a már megkötött lakás-előtakarékossági szerződéseket, az állami támogatás a törvény hatályba lépését követően megkötött, illetve meghosszabbított szerződések esetében nem jár majd.

 • Korszerű betegfelvételi központ várja a csepelieket is

  Korszerű betegfelvételi központ várja a csepelieket is

  Mostantól korszerűsített és bővített betegfelvételi központ fogadja a Jahn Ferenc Dél-pesti Kórház és Rendelőintézet épületébe érkezőket. A fekvő- és a járóbetegek felvételének szétválasztásával gyorsabb lesz a regisztráció, és csökken a várakozási idő.