EUR: 317,94 Ft
CHF: 280,59 Ft
2019. január 23., szerda
Rajmund, Zelma

Egyéb Székesfehérvár

Húsvétra készülnek a katonák

Krisztus szenvedéseire emlékeztek nagyböjt harmadik péntekén a Magyar Honvédség Összhaderőnemi Parancsnokság imatermében. A Fehérváron lévő parancsnokságon Jákob János dandártábornok, protestáns tábori püspök hirdette Isten igéjét.

Advent a karácsonyra készíti fel lelkiekben az embert, a húsvétra pedig a nagyböjti időszak. A böjt bibliai eredetű, az Ószövetségben és az Újszövetségben is olvashatunk a böjtölés formáiról, hiszen Jézus is negyven napig böjtölt. A keresztyénséggel együtt jutott el hozzánk, a Kárpát-medencébe ez a szokás. Méltán kapta a nagyböjti elnevezést, mert ebben az időszakban Krisztus szenvedéseire emlékeztek elődeink – hívta fel a figyelmet az egykor itt szolgáló katona-püspök.


A Honvédelmi Minisztérium Tábori Lelkészi Szolgálata 1994-ben alakult meg újra Fotó: honvedelem.hu

A Bírák könyve szavait idézve arra szólította fel a katonákat, hogy mindig van egy utolsó lehetőség, egy utolsó esély, nincs olyan elrontott élet, amelyet Istent segítségül hívva ne lehetne helyrehozni.

A Honvédelmi Minisztérium Tábori Lelkészi Szolgálata 1994-ben alakult meg újra. Az eltelt időszak bebizonyította, hogy járható az az út, amire akkor léptek. Jákob János húsz évvel ezelőtt, 1994-ben került a Magyar Honvédséghez; Székesfehérváron, az akkori Szárazföldi Csapatok Parancsnokságán kapott beosztást, a legfiatalabb tábori lelkész volt. Az 1995-ös átszervezést követően rövid ideig Tatán szolgált, majd Okucaniban, a Magyar Műszaki Kontingens második váltásának tábori lelkészeként teljesített szolgálatot. Hazatérése után Ceglédre, az akkori 3. Gépesített Hadosztály Parancsnokságra került, ahol egészen annak felszámolásáig, 2001-ig dolgozott. Ezután újra Székesfehérvárra vezetett az útja, majd 2005-ben került a Protestáns Tábori Püspökséghez hivatalvezetőnek. Püspöknek 2012. február 14-én választották meg.

Kapcsolódó Cikkek