2019. január 22., kedd
Artúr, Vince

Külföld

Így segítik az illegális migránsokat

A migránsokat illegális határátlépését segítő szórólapokról, valamint hamis személyi okmányokról és oklevelekről ír a Mandiner.

A cikk jótanácsokat és térképet is tartalmazott, amely bemutatta a bevándorlóknak, hogy hol találnak rést a határzáron. Emellett a leírásban is az illegális átkelésre sarkallták a migránsokat. A cikk beszámol arról is, hogy az embercsempész bandák már a közösségi oldalakon is hirdetik a hamis útleveleket, személyi igazolványokat, de még diplomákat is, segítve ezzel a migránsokat.


A Mandiner cikke leírja, hogy 2016. tavaszán a görög-macedón határ lezárását követően, Idomeni mellett feltorlódott 14 ezer migráns, akiknek az őket segítő civil aktivisták osztogattak arab nyelvű szórólapokat, amelyek a migránsok illegális határátlépését hivatottak segíteni.

A reménytelen, feltorlódott tömegnek osztogatott szórólapok arra hívták fel a migránsok figyelmét, hogy van rés a macedón-görög határzáron, ugyanis van a lezárt határszakasznak egy olyan része, ahol nem áll kerítés, hiszen ott folyik a Vardar folyó egyik mellékága, és azon át lehet jutni Macedóniába.


Emellett a röpirat arra is sarkallta a bevándorlókat, hogy induljanak is el Macedónia felé, mivel ha a táborban maradnak könnyen visszavihetik őket Törökországba, viszont ha bejutnak Kelet-Európába, akkor maradhatnak, hiszen Németország befogadja a bevándorlókat.

A szórólapok hatására akkor kétezer ember indult neki a veszélyes vállalkozásnak, és próbált átkelni a háborgó folyón, aminek az lett a vége, hogy több ember bele is fulladt az egyébként nem száraz folyóba.

A cikk megjegyzi, hogy az arab szóhasználat nem megfelelő, így vélhetően nem arabok szerkesztették.

Kérdésként merülhet fel, hogy ez a jelenség, ami a görög-macedón határon tapasztalható volt, az ugyanúgy érvényes a magyar-szerb határra is? A mandiner által megszólaltatott rendőr beszámolt arról, hogy a szerb-magyar határon is lehetett hasonló, arab-nyelvű szóróanyagokat találni az elfogott migránsoknál.
Emellett az embercsempész bandák hamis személyi igazolványokat, útleveleket, családegyesítéshez szükséges dokumentumokat, sőt diplomákat is árulnak a menekültek számára, amelyet már a közösségi oldalon is hirdetnek.

Kapcsolódó Cikkek