EUR: 324,00 Ft
CHF: 282,96 Ft
2018. október 15., hétfő
Teréz

Belföld

Így tárolják az ország aranyát

Interjút készített az Origo a magyar aranyért felelős Veres Istvánnal, a Magyar Nemzeti Bank pénz és devizapiaci igazgatóságának vezetőjével. 

Az interjúban szó esett arról is, hogy hol tartják az ország tartalékait és azt is, hogy mi okból szállították haza az aranyat.


Fotó: MNB

Az aranyra inkább úgy kell tekintenünk, mint egy menedékeszközre, ami szélsőséges piaci vagy akár geopolitikai feszültségek esetén is képes fenntartani a bizalmat,gazdaságstratégiai eszközként egyfajta védvonalat biztosítva az adott ország gazdaságának. Az elmúlt években számos nagy nemzetközi jegybank döntött úgy, hogy – elsősorban bizalomerősítő és stratégiai szempontokat figyelembe véve – aranytartalékának egy részét hazaszállítja – mondta Veres István az Origónak.

Az aranyat a hazaszállítás után egy szigorúan őrzött erre a célra fenntartott tárolóban helyezték el.

A hazaszállított aranykészlet itthoni tárolásának nincsen érdemi többletköltsége, mert egy már létező, erre alkalmas biztonsági tárolóban helyeztük el – számolt be a lapnak Veres.

Fotó: MNB

Az aranyfelelős Veres az interjúban a portál arra a kérdésére válaszolva, hogy vesz-e a jegybank később további aranyat  zárómondatként a következőket válaszolta:  “Ha arra gondolok, hogy a feleségemet akarom meglepni egy arany karkötővel, akkor szerintem örök igazság, hogy a több egyben jobb is.”

Veres István az arany elhelyezésével kapcsolatos jegybank döntéséről, és a korábbi aranytartalékok mennyiségéről is beszélt a teljes interjúban.

Kapcsolódó Cikkek

 • Félszáz migránst találtak egy kamionban

  Félszáz migránst találtak egy kamionban

  Egy török kamionban 47 határsértőt találtak a magyar és román rendőrök a csanádpalotai autópálya-határátkelőhelyen – tájékoztatta a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője hétfőn az MTI-t.

 • Gázolt a HÉV a Gubacsi hídnál

  Gázolt a HÉV a Gubacsi hídnál

  Gázolt a HÉV hétfő reggel a főváros XX. kerületében, a baleset sérültje a helyszínen meghalt – közölte a katasztrófavédelem.

 • Baleset az M3-as autópályán

  Baleset az M3-as autópályán

  Baleset miatt lezárták hétfő reggel az M3-as autópálya főváros felé vezető oldalát Bag közelében – közölte a katasztrófavédelem.

 • Megduplázódott a lakásépítések száma

  Megduplázódott a lakásépítések száma

  Az elmúlt három évben megduplázódott a lakásépítések száma Magyarországon, az 5 százalékos kedvezményes lakásáfa teljesen átalakította az építkezések ütemét – mondta az ingatlan.