2019. január 23., szerda
Rajmund, Zelma

Belföld

Így tárolják az ország aranyát

Interjút készített az Origo a magyar aranyért felelős Veres Istvánnal, a Magyar Nemzeti Bank pénz és devizapiaci igazgatóságának vezetőjével. 

Az interjúban szó esett arról is, hogy hol tartják az ország tartalékait és azt is, hogy mi okból szállították haza az aranyat.


Fotó: MNB

Az aranyra inkább úgy kell tekintenünk, mint egy menedékeszközre, ami szélsőséges piaci vagy akár geopolitikai feszültségek esetén is képes fenntartani a bizalmat,gazdaságstratégiai eszközként egyfajta védvonalat biztosítva az adott ország gazdaságának. Az elmúlt években számos nagy nemzetközi jegybank döntött úgy, hogy – elsősorban bizalomerősítő és stratégiai szempontokat figyelembe véve – aranytartalékának egy részét hazaszállítja – mondta Veres István az Origónak.

Az aranyat a hazaszállítás után egy szigorúan őrzött erre a célra fenntartott tárolóban helyezték el.

A hazaszállított aranykészlet itthoni tárolásának nincsen érdemi többletköltsége, mert egy már létező, erre alkalmas biztonsági tárolóban helyeztük el – számolt be a lapnak Veres.

Fotó: MNB

Az aranyfelelős Veres az interjúban a portál arra a kérdésére válaszolva, hogy vesz-e a jegybank később további aranyat  zárómondatként a következőket válaszolta:  “Ha arra gondolok, hogy a feleségemet akarom meglepni egy arany karkötővel, akkor szerintem örök igazság, hogy a több egyben jobb is.”

Veres István az arany elhelyezésével kapcsolatos jegybank döntéséről, és a korábbi aranytartalékok mennyiségéről is beszélt a teljes interjúban.

Kapcsolódó Cikkek

  • Novák: Prioritási listát állítottak az emberek a nemzeti konzultáción

    Novák: Prioritási listát állítottak az emberek a nemzeti konzultáción

    Prioritási listát állítottak az emberek a családok védelméről szóló nemzeti konzultáción, amelynek kérdőívét mintegy 1,4 millióan töltötték ki – közölte az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) család- és ifjúságügyért felelős államtitkára szerdán az M1 aktuális csatornán.

  • Nem figyeli meg az állam a turistákat

    Nem figyeli meg az állam a turistákat

    A Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központ (NTAK) semmilyen vendégekkel kapcsolatos személyes adatot nem tárol és kezel majd, kizárólag statisztikai adatok digitális tárolására lesz alkalmas – mondta Guller Zoltán, a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) vezérigazgatója a Magyar Időknek.