2019. március 21., csütörtök
Benedek

Belföld

Ilyen jól jártunk a rezsicsökkentéssel

Míg a baloldali kormányzás alatt kétszeresére nőtt a villamos energia és háromszorosára a gáz ára, a kormány az elmúlt nyolc évben átlagosan 25 százalékkal szorította vissza a gáz, az áram és a távhő árát. A hideg tél végi idő miatt ráadásul most újabb egyszeri 12 ezer forintos rezsicsökkentést hajtott végre a kormány. A gazdaság jó állapota miatt pedig immár harmadszor kapnak a nyugdíjasok Erzsébet-utalványt.

Az Orbán-kormány egyik legjelentősebb intézkedése volt az elmúlt nyolc évben a rezsidíjak lefaragása. Ennek eredményeként a családok a rezsicsökkentés kezdete óta több mint 1000 milliárd forintot takarítottak meg Magyarországon. A határozott lépéseknek köszönhetően a magyar háztartások helyzete uniós összevetésben is jelentősen javult, mára – az EU statisztikai hivatalának (Eurostat) adatai alapján – hazánkban a harmadik legalacsonyabb az áram és a második legalacsonyabb a földgáz ára.


Több más közszolgáltatás díja is mérséklődött: tizedével kevesebb lett a vízdíj, olcsóbb lett a szemétszállítás, a szennyvíztisztítás, a palackos gáz és a csatornaszolgáltatás díja is, továbbá tizedével csökkent a kéményseprési díj. A rezsicsökkentéssel egy háztartás évente mintegy 170 ezer forintot takarít meg.

A rezsicsökkentés vívmányainak megőrzését, az olcsó áram és a hazai villamosenergia-ellátás biztonságának garantálását szolgálják a Paksi Atomerőmű kapacitásának hosszú távú fenntartása érdekében tett intézkedések is.


A Főgáz Zrt. megvásárlásával és az NKM Nemzeti Közművek Zrt. létrehozásával a nemzeti érdekeket megvédve sikerült méltányos szinten tartani a magyar fogyasztók közműdíjait. A Nemzeti Közművek összesen közel 4 és fél millió lakossági és versenypiaci ügyfél biztonságos és folyamatos földgáz- és villamosenergia-ellátását biztosítja.

Orbán Viktor az elmúlt hetekben jelentette be, hogy a rendkívül hideg időjárás miatt újabb, egyszeri 12 ezer forintos rezsicsökkentést hajt végre a kormány.

– A távhőszolgáltatók az áprilisi számlákban írják jóvá a téli rezsicsökkentés 12 ezer forintos támogatását – közölte Kósa Lajos a megyei jogú városok fejlesztéséért felelős tárca nélküli miniszter az intézkedést követően.

A miniszter közölte azt is, hogy ha valakinek az áprilisi számlája nem éri el a támogatás mértékét, akkor a jóváírást a következő hónapokban lehet érvényesíteni. Kósa Lajos megjegyezte, olyan megoldást választottak a téli rezsicsökkentés megvalósítására, amely a távhőszolgáltatóktól nem kér külön erőfeszítést, a likviditásukat nem zavarja, hiszen az említett összeget a költségvetésből finanszírozzák. Kitért arra is, hogy a téli rezsicsökkentés a távhő esetében 650 ezer fogyasztót érint. A szolgáltatóknak április 15-éig a központi költségvetésből a célra 7,8 milliárd forintot utalnak át.

A rezsicsökkentés mellett a gazdaság kedvező állapota miatt ugyanakkor immár harmadszor kapnak a nyugdíjasok Erzsébet-utalványt. Novák Katalin a család- és ifjúságügyért felelős államtitkár korábban elmondta: cél, hogy az utalványokat április közepéig minden belföldi lakcímmel rendelkező megkaphassa. Panulin Ildikó, a Magyar Posta szóvivője pedig arról tájékoztatta a sajtó képviselőit: az értékküldeményként érkező Erzsébet-utalványokat személyesen kell a postástól átvenni. Amennyiben ez nem lehetséges, a postás értesítőt hagy, amellyel a postán kaphatja meg a küldeményt az arra jogosult.

Kapcsolódó Cikkek