2019. január 21., hétfő
Ágnes

Egyéb Nyíregyháza

Imádnivaló az egy hónapos tamarinkölyök!

A másfél éve együtt élő aranykezű tamarin tenyészpár első ízben örvendeztette meg a gondozókat utóddal. A Nyíregyházi Állatparkban élő szülők 2016-ban érkeztek Angliából és Magyarországról, a Nemzetközi Törzskönyvi Program (ESB) keretében. Mind az apa, mind az anya gondos szülőnek bizonyul, hiszen a jelenleg egy hónapos kölyök probléma nélkül cseperedik.

Az egyhónapos kölyök és anyukája
(Fotó: Nyíregyházi Állatpark)

A karmosmajomfélékhez tartozó állatok igen apró termetűek, mindössze 20 centiméter nagyságúak, 50 dekagramm testtömegűek. A szülők méreteihez viszonyítva viszont az utód minden esetben igen nagy méretű (születéskor körülbelül 10 dekagramm), ezért a kölyök hordozásából mindkét szülő kiveszi a részét. A kis testméretnek nagy előnye van, hiszen a dél-amerikai esőerdőkben a  legvékonyabb ágakra is kimerészkedhetnek, ahová a rájuk fogukat fenő ragadozók nem tudják követni őket, ráadásul a felső ágakon lévő gyümölcsökhöz is könnyedén hozzáférnek. A gyümölcsök mellett előszeretettel fogyasztják a gerinctelen és kisebb gerinces állatokat is. A fák lombkoronaszintjén élő állatok madárcsicsergésre emlékeztető hangja messzire elhallatszik, s vokális jelzéseik mellett szaganyagokkal is kommunikálnak fajtársaikkal. A furcsa kinézetű állatok kesztyűt viselő mesebeli koboldokra hasonlítanak leginkább, ugyanis az állatok testét hosszú fekete szőrzet borítja, kivéve a végtagjaikat, amelyek narancsvörös színűek. Arcuk sötét és szőrtelen, kissé elálló fülük van. A faj tudományos neve  (Saguinus midas) is utal jellegzetes külsejükre, hiszen Midász királynak a legenda szerint minden arannyá változott a kezében. Jelenleg a Nyíregyházi Állatpark a karmosmajmok öt faját tartja, amelyek mindegyike tenyészprogram keretében érkezett. A természetben ugyanis élőhelyük elvesztése veszélyezteti őket, nem egy a kihalás szélén áll. Illegális befogásuk és kereskedelmük szintén problémát jelent a populációikra, ezért az európai állatkertek összefogtak megmentésük érdekében, koordinált programok keretében szaporítják őket – tudtuk meg a Nyíregyházi Állatpark munkatársaitól.


Imádnivaló az egyhónapos tamarin kölyök
(Fotó: Nyíregyházi Állatpark)

 

Kapcsolódó Cikkek

  • Ön is segíthet a beteg édesapán!

    Ön is segíthet a beteg édesapán!

    Tomek Zoltán élete csatáját vívja. Ismét. A Nyíregyháza Spartacus szurkolójának megsegítésére árverés indult: egy olyan Szpari felsőre lehet licitálni, melyet válogatott labdarúgók írtak alá – olvasható a nyíregyházi focicsapat hivatalos facebook oldalán.

  • Kibérelhető a civil ház

    Kibérelhető a civil ház

    Megújult a kerületi önkormányzat Civilháza – volt Corvini Domini épülete – a Táncsics utca 10. szám alatt. A felújítás költsége közel 35 millió forint. Az épület felújítása kívül-belül a Kerületgazda Szolgáltató Szervezet munkáját dicséri.