EUR: 317,49 Ft
CHF: 279,94 Ft
2019. január 21., hétfő
Ágnes

Egyéb Érd

Imádságok áldozati esettáncokkal

Szavai, mint az ikonok, láthatóvá teszik a láthatatlant – ezt vallja Baka Györgyi legújabb könyvének ajánlójában a kötet illusztrátora, László Bandy. A Közeledő érintés című kötetet az érdi Csuka Zoltán Városi Könyvtárban mutatta be a szerző, valamint László Bandy és Baán Tibor költő, kritikus.

Baka Györgyi szerves folytonossággal alakuló, fejlődő költészete eddigi kötetei olvastán világosan nyomon követhető, és a kialakult sorba – Fényfehérben (2008), Belső zarándok (2010), A csend jelei (2013), Gyerekkorom madárszíve (2014), a Megnyíló idő (2016) – az új verskötet jól illeszkedik. Az 51 verset László Bandy 33 illusztrációja gazdagítja. Vers és kép egymást átható jelenléte húzódik végig a köteten. „Ahogy nekem ezek a versek nem versek, hanem imádságok, úgy rajzaim sem illusztrációk, hanem áldozati esettáncok” – minősítette alkotásait László Bandy.


A beszélgetést levezető Baán Tibor (több mint húsz kötet szerzője, ír verseket, esszéket és tanulmányokat is) szerint a verseskötetek ritkán tartalmaznak jó illusztrációkat, pedig a képi látás elmélyíti az irodalmi élményt. Ehhez hozzáfűzte, hogy Baka  Györgyi minden kötetében van illusztráció. Ez nagyon jó, mert a képen keresztül is meg lehet jeleníteni fontos mondanivalót, csak más a csatorna.

A pódiumbeszélgetés résztvevői: (balról) László Bandy, Baka Györgyi és Baán Tibor

Versekből előhívott kép(ek), László Bandytól Fotók: Daróci Lajosné

A beszélgetés során közös a alkotómunkára terelődött a szó, majd a képzőművészet személyes jellegére: megfejthető-e a spirituális üzenet. A spirituális tartalom is elemi részekből épül fel, a kör és vonal beszélgetéséből. Baka Györgyi vallásos verseket ír, ezek imádságok, ahogy a rajzok is személyesek, mert kommunikációt tartalmaznak. A létra, a kör, a madár általános és titokzatos összetevői a képi hatásnak, ahogy a versek is a „belső terekből kiemelt szavak”.


A könyvbemutatók elmaradhatatlan programpontja, a dedikálás

Baán Tibor a kötetről szólva a költészet személyességéről, lélektől lélekig áradásáról is beszélt. Mint elmondta: Baka Györgyi a női világ átélésének szelíd szavaival különleges érzékenységet képvisel, és mindezt a szeretet és a lét-szerelem szókincsével fogalmazza meg. Varázsszavakat használ, pedig a világban az értékek megrendülésével a szókincs is megváltozott. A nyelvi durvaság mögött megjelent az agresszió, de ő verstémává avatja a racionalizmust, az érzelmeket és az intuíciót.

Érdi versbarátok a könyvtárban

A műsor második felében a szerző felolvasott a kötetből.

A szerző néhány verset felolvasott a kötetből

A hallgatóság ismét megállapíthatta: Baka Györgyi versolvasása – jellegzetes hangszínével, zenéjével, különös dallamával – nem mindennapi élmény. Költészete 2016 óta része a Helyi Értéktár érdi gyűjteményének.

Kapcsolódó Cikkek

  • Ön is segíthet a beteg édesapán!

    Ön is segíthet a beteg édesapán!

    Tomek Zoltán élete csatáját vívja. Ismét. A Nyíregyháza Spartacus szurkolójának megsegítésére árverés indult: egy olyan Szpari felsőre lehet licitálni, melyet válogatott labdarúgók írtak alá – olvasható a nyíregyházi focicsapat hivatalos facebook oldalán.

  • Kibérelhető a civil ház

    Kibérelhető a civil ház

    Megújult a kerületi önkormányzat Civilháza – volt Corvini Domini épülete – a Táncsics utca 10. szám alatt. A felújítás költsége közel 35 millió forint. Az épület felújítása kívül-belül a Kerületgazda Szolgáltató Szervezet munkáját dicséri.