EUR: 317,60 Ft
CHF: 280,86 Ft
2019. január 19., szombat
Sára, Márió

Egyéb X.kerület

Ipari műemlékből kulturális városközpont

Kőbánya arculata jelentősen megújul azoknak a beruházásoknak köszönhetően, amelyek során ipari műemlékből kulturális városközpontot alakítanak ki az egykori MÁV Északi Járműjavító helyén, olyan intézményeknek adva otthont, mint a Magyar Állami Operaház új műhelyháza és a Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum.

Új világ ébredezik a járműjavító helyén

A kilenc éve bezárt MÁV Északi Járműjavító rozsdaövezete helyén, az ott lévő ipari műemlék csarnokok felújításával és átalakításával, az Opera háttérbázisa mellett a Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum kap helyet a kerületben − tájékoztatott az MTI.


Itt lesz hely a közlekedési eszközök bemutatására

Mindkét intézmény helyhiánnyal küzd: a rövidesen megújuló Andrássy úti zenepalotában nincs próbaterem, sem zenekari öltöző, és raktáruk sincs, a Közlekedési Múzeum pedig már évtizedek óta kinőtte a Városligetben található épületet, valamint szintén nincs helyük a raktározásra és a restaurálásra – árulta el Ókovács Szilveszter, a Magyar Állami Operaház és Vitézy Dávid, a Közlekedési Múzeum főigazgatója. Az Opera Műhelyház építése már javában zajlik az egykor gőzmozdonyoknak helyet adó úgynevezett Eiffel-csarnokban, a létesítmény legalább tíz funkciót tud majd betölteni. Lesz benne többek között egy négyszáz fős kamarajátszóhely és próbacentrum, valamint korszerű gyártóüzemet és raktárbázist alakítanak ki.

Dr. György István sikernek nevezte a két beruházás Kőbányára hozatalát (Fotó: Máté Krisztián)

– Nagy öröm számunkra, hogy sikerült elérnünk, hogy ez a két kulturális fejlesztés is nálunk valósuljon meg, hiszen szépül a környezetünk, munkahelyek jönnek létre, és bízunk benne, hogy a kőbányaiak is büszkék lehetnek majd erre a két, országosan is jelentős intézményre – mondta lapunknak a kiemelt beruházásokat koordináló dr. György István kormánymegbízott. Hangsúlyozta, Budapest fejlődése az elmúlt években szemmel látható, és ez annak is köszönhető, hogy míg 2010 előtt mindössze hét kiemelt beruházásról döntött az akkori kormány, addig 2010 után több mint kétszáz helyszínen zajlanak ilyen fejlesztések, mintegy 110 projekt keretében, ebből kilenc a X. kerületben.


– Kőbányát ipari területek szegélyezik, amelyek azonban megújulóban vannak. Így van ez az északi járműjavítóval is, amely egykor a kőbányai ipar zászlóshajója volt, most pedig kulturális komplexum épül a helyén – közölte Kovács Róbert polgármester. Mint hangsúlyozta, ezek a fejlesztések az egész kerületnek új lendületet adnak, megváltoztatják a városrészről kialakult képet.

Kapcsolódó Cikkek

  • Ön is segíthet a beteg édesapán!

    Ön is segíthet a beteg édesapán!

    Tomek Zoltán élete csatáját vívja. Ismét. A Nyíregyháza Spartacus szurkolójának megsegítésére árverés indult: egy olyan Szpari felsőre lehet licitálni, melyet válogatott labdarúgók írtak alá – olvasható a nyíregyházi focicsapat hivatalos facebook oldalán.

  • Kibérelhető a civil ház

    Kibérelhető a civil ház

    Megújult a kerületi önkormányzat Civilháza – volt Corvini Domini épülete – a Táncsics utca 10. szám alatt. A felújítás költsége közel 35 millió forint. Az épület felújítása kívül-belül a Kerületgazda Szolgáltató Szervezet munkáját dicséri.